Forradalom, szinte ingyen

Miközben a Microsoft és a Sony évtizedes háborújuk legfrissebb ütközetét vívják a konzolpiacon, a közösségi finanszírozás segítségével új szereplő bolygathatja meg a frontvonalakat.

A televíziós játékkonzolok piacát az elmúlt évtizedben három óriás uralta. A két japán nagy öreg, a Sony és a Nintendo mellé 2001-ben csatlakozott a Microsoft az Xbox-al, és azóta megmerevedtek az arcvonalak. Tavaly azonban Julie Uhrman játékipari veterán gondolt egyet, és alig egy nap alatt egy új brandet épített fel a semmiből. 2012 júliusának elején az OUYA kifejezés talán csak pár embernek mondott valamit – a konzolon dolgozó fejlesztőknek. Egy héttel később a szó a legnépszerűbb keresőkifejezések közé emelkedett a Google-ben és a Bingen, valamint Twitteren is a legtöbbet használt tagek egyike lett.

Ehhez a hátteret az eddig látott egyik legsikeresebb Kickstarter kampány adta. Hogy mi az a Kickstarter? Egy olyan oldal, ami vállalkozások közösségi finanszírozására ad lehetőséget. Van egy ötleted, de nem találsz hozzá befektetőket? Rakj össze egy prezentációt, tárd az emberek szeme elé, és akiknek tetszik az ötlet, összeadják rá a szükséges tőkét. Ők ezért cserébe elővásárlási jogot, vagy kedvezményeket kapnak, megfelelő mértékű hozzájárulás esetén magát a kész terméket, nagyobb adományok esetében pedig egészen különleges jutalmakat – például egy ebédet a cég vezérigazgatójával. A modell már régebb óta jelen volt, azonban akkor lett igazán felkapott, amikor a számítógépes játékipar nagy öregjei kezdték használni. Itt ugyanis olyan, rétegjátéknak számító projektekre is összekalapozhatták a pénzt, amikkel a nagy kiadók foglalkozni sem voltak hajlandóak.

Ezt a hullámot használta ki az OUYA mögött álló csapat is, és tavaly július 10-én mindössze nyolc óra alatt összeszedték az általuk kért egymillió dollárt. Egy hónappal később, amikor a Kickstarter kampány lezárult, a számláló nyolc és félmillió dolláron állt. Ezzel nemcsak a közösségi finanszírozáson belül döntöttek meg szinte minden rekordot, de azt is biztosra vehetjük, hogy márkanevet sem tett még senki ilyen naggyá a semmiből, ilyen rövid idő alatt. Persze ehhez igen jól jött, hogy a konzol ekkor már prototípus állapotban volt, és a mögötte álló veterán fejlesztőcsapat tökéletesen érzett rá a közönség igényeire. Ezzel együtt pedig létrejött a közösségi vírusbranding első nagy sikertörténete.

De miért is izgalmas ennyire az OUYA? Miközben a Sony és a Microsoft nagy, fekete dobozai még a másolásvédelemmel, a hagyományos lemezekkel és az állandó internetkapcsolattal küszködnek, Uhrman csapata ennek a tökéletes ellenkezőjét állította elő. Konzoljuk nem fogad lemezeket, csak és kizárólag feltölteni lehet rá a játékokat. A Google Android operációs rendszerének egy módosított változata fut rajta, és a garancia megsértése nélkül szabadon belepiszkálhat bárki. Csak olyan játékok elérhetőek rá, amelyek valamilyen szinten ingyenesek – legalább egy próbajáték erejéig. Az Yves Béhar tervezte kis doboz eltörpül a vetélytársak mellett, és mindössze egy csavarhúzó segítségével bárki felnyithatja, és módosíthatja a hardvert. És nem mellesleg mindössze 99 dollárba kerül, szemben a vetélytársak négy-, ötszáz dollár körüli áraival.

Ezek a hívószavak játékosok millióinak a térképére helyezték fel a márkát, egyszerre szólaltatva meg több olyan csoportot, akiket a „nagyok” eddig elhanyagoltak. Az OUYA szólt azokhoz a fejlesztőkhöz, akik értékelték a platform nyitottságát, azokhoz a játékosokhoz, akiket zavartak a szigorú másolásvédelmi megkötések, és persze azokhoz is, akik a mobiljátékok egyszerűségét szerették volna a tévéjükön látni. Ez együttesen olyan robbanásszerű eredményeket hozott, amit valószínűleg még a tapasztalt fejlesztők sem vártak. A kifejezetten a közösséghez szóló kommunikáció hetek alatt épített fel egy stabil márkát, és alapozta meg a termék sikerét.

Az OUYA június vége óta érhető el bárki számára, és a visszajelzések pozitívak. Azonban a felhők is elkezdtek gyülekezni a márka feje felett. Amióta a termék viszonteladóknál is megjelent, a cég prioritásai mintha kezdenének elmozdulni az eredeti közösségtől. A Kickstarter kampány finanszírozói közül még sokan nem kapták meg konzoljukat, miközben az Amazonon és a Gamestopon minden példány elkelt. A cég meglehetősen lassan reagált erre, a szállítási partnereikkel való problémákra hivatkozva. Kérdéses, hogy ha figyelmen kívül hagyják a sikerüket megalapozó véleményformálókat, akik egyszerű rajongókból váltak a brand szószólóivá, meddig tarthat ki a hírnevük. De addig is van minek örülni: a kínálatukban hamarosan már magyar fejlesztésű játék is elérhető lesz, a Knight Of The Air a Bit Bandits Gamestől.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat