Ha a zene-streamerek játszmáját játszod, győzöl vagy meghalsz

Hallod ezt? Nem hallod? Ez a háború zaja. A Nagy Zene-Streaming Háborúé.

Cikkajánló: Mit csinál mostanában a Spotify?

Az Apple zene-stream szolgáltatását még az indulás előtt térdre kényszerítette egy 25 éves country-pop énekesnő, Jay-Z, rengeteg híres és prémium zenészt felsorakoztató Tidal-ja már az első pillanat után óriásit bukott. Egyedül Spotify-éknak sikerül terjeszkedni, de cserébe nekik nagyon. Most pedig megjelent a csatatéren a Google is.

Méghozzá nem is akárhogy: két nagy fegyverténnyel. Az egyik, hogy az Apple előtt indul – sőt már el is indult –, a másik pedig az, hogy van ingyenes része is. Ez utóbbi talán a nagyobb szó, mivel a fent említett négy stream-oldal közül csak a Spotify-nak van ingyenes szolgáltatása.

A Google egyébként a szokásos playlistes megoldással dolgozik – választhatsz zenét sétáláshoz, kávézáshoz, mindenhez –, viszont inkább úgy működik, mint egy rádióállomás. Az ingyenes felhasználók kapnak reklámokat, egy órában csak hatszor léptethetnek át egy-egy számot, illetve nem is lehet újra lejátszani a dalokat, teház ha mondhatni, a Spotify-hoz képest még kevesebb irányításunk van a dolgok felett.

Akkor még is miért van versenyben?

Azért mert a Google playlistjeit teljes mértékben egy szakértői csapat rakja össze, különböző algoritmusok helyett, és ezek a kollekciók – emiatt, vagy inkább ezzel együtt – állítólag kiválóak. A Google-nek nem kell törődni azzal sem, hogy nem fizetnek eleget (vagy egyáltalán semmit) a zenészeknek – ami általában éles vitákat szokott szülni a két fél között –, mivel a licenszeket át tudták emelni a Google Play Music-ról. A kezelése könnyű, a számokat még az ingyenes felhasználók is 320 kbps-ben hallgathatják, az adatbázisuk (csaknem 30 millió dal) is figyelemre méltó, és azzal, hogy tényleg semmi beleszólásunk nincs a playlistbe elég csak hátradőlnünk. A Google azt reméli, hogy ezek a tények pedig már elég alapot szolgáltatnak majd ahhoz, hogy az emberek fizessenek is a szolgáltatásért (amiért egyébként jár felhőtárhely, korlátlan streaming és készíthetsz offline playlisteket is), és ezzel végül nevükhöz méltó nagyhatalommá válhassanak a Nagy Zene-Streaming Háborúban.

via The Verge

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat