Hasznos kísérletet folytatott a Google és a Mountain Dew

Az ideális mobilreklámok receptjét keresik.

Mivel egyre több és újabb platformokon jelennek meg reklámok, sokakban felmerült a kérdés, hogy az éveken át tökélyre fejlesztett tv-szpot struktúrák ugyanolyan jól működnek-e más csatornákon is. Nos, a válasz: nem.

Ezért a Google, a BBDO New Yorkkal és más partnerekkel összefogva elkezdett különböző reklámszpot formátumokat kifejleszteni és azt vizsgálni, hogy ezek közül melyek hatásosabbak például mobilon, és melyek tekinthetők univerzális formáknak.

Kiderült viszont, hogy a válasz nem a videók hosszában rejlik, hanem a felépítésükben.

A Mountain Dew új energiaitalához, a Kickstarhoz készült szpotból készítettek három különböző verziót, és a Youtube-on keresztül azt mérték, hogy melyik változatot nézik meg a legtöbben, a Brand Lift program segítségével pedig a többek közt a mobilról érkező nézettséget mérték.

Az alap, tehát a hagyományos tv szpotként készült verzió volt a kontrolcsoport:

A második a „Big Punch” nevet kapta:

A harmadikat pedig a „Pure Fun”-nak hívják:

Jól látható, hogy mind a három szpot merően eltérő, a második például megbolygatja a történetvezetés szálát, a harmadik egy perccel hosszabb, nincs benne storyline, ráadásul fogalmunk sincs, mi történik benne az elején.

A három verzió számítógépes nézettsége nagyjából megegyező volt, mobilon viszont a harmadik, tehát a Pure Fun 26%-kal jobban teljesített, mint a többi.

Mi lehetett ennek az oka? „Spekulációink szerint az emberek kíváncsian várták, mi fog kisülni a (videó elején látható) rejtélyből. Sokkal jobban érdekelte őket a történet annál, hogy inkább beletekerjenek a videóba” – mondta el a Google.

A Pure Fun nagy gondja viszont az volt, hogy az emberek nagy része nem emlékezett rá, hogy egy új Mountain Dew új termék reklámját nézték, de a márkával legalább tisztában voltak mindegyik verziónál. Ebből az szűrhető le, hogy a brandeknek még nagyobb feladat lesz kikísérletezni, hogy valahogy jobban, de mégsem mesterkélten a nézők szájába rágják, hogy éppen mit is akarnak eladni.

Szóval a mobilreklámok Szent Grálját ugyan még nem találták meg, de egyelőre úgy néz ki, hogy legyen bármilyen hosszú is egy szpot, az emberek nézni fogják, ha van benne káosz és felrúgja a hagyományos struktúrákat. 

via Co.Create

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat