Hat másodperc hírnév

Vajon tényleg meghódítják az internetet a hat másodperces, hangos animgifek? Ha hihetünk a Vine alapítóinak és a Twitternek, akkor igen.

Mi a Vine? Egy alkalmazás, amivel maximum hat másodperc hosszú videókat készíthetünk telefonunk kamerájával. Az alkalmazás beépített kamerája csak akkor rögzít, ha a gombját nyomva tartjuk, így animált gifekhez hasonló hatású, rövid, hangos mozgóképeket hoz létre. Íme, egy bemutató a Twitter ügyvezetőjétől, Dick Costolotól:

Bár az applikáció kezdeti fogadtatását inkább a kétely határozta meg, a Twitter vezetői nem késlekedtek és 2012 októberében megvásárolták az alkalmazást. Jelenleg azon dolgoznak, hogy bővítsék a Vine-nal elérhető platformokat, ugyanis eddig csak iOS-en volt letölthető. Optimizmusuk indokoltnak látszik, hiszen a gyenge kezdés után idén áprilisra a Vine a legtöbbet letöltött ingyenes alkalmazás lett a US App Store-ban.

Hiába rázzák még sokan a fejüket, a reklámszakma egy pillanatig se habozott az új lehetőség láttán. Hat másodperc gyakran elég egy reklámnak, hogy működjön – és egybeesik azzal az öt másodperccel, amit YouTubeon kap, mielőtt a felhasználó továbbléptet. Az első próbálkozások az amatőrség auráját sugározzák, de a pontosan kiszámított, valójában profi amatörizmusét. Ezek a reklámok szinte mind házon kívül, kis digitális marketing-ügynökségeknél készültek, a vírusszerű terjedés vágyával. Még a General Electric is belekóstolt az új játékba:

Persze kikerülhetetlen, hogy előbb-utóbb a Vine is belesüllyedjen az internet átkába: jelen esetben sokszor hat másodpercnyi macska és pornó. A macskák miatt még senki nem tiltakozott, de az első felnőtt tartalommal kapcsolatos botrányt már kipipálhatják a Twitter irodáiban. Januárban a kiemelt tartalmak közé került be egy korhatáros videó, ami sűrű bocsánatkérésekhez vezetett, elsősorban az Apple felé. Ugyan a Twitter engedélyezi a felnőtt tartalmakat, az App Storeban 12-ről 17 évre kellett emelniük a letöltéshez a korhatárt. Az eset publicitása mindenesetre nem árthatott a brandnek.

A filmes világ is már-már szokatlan nyitottsággal fordult az új platform felé. Ugyan a rövid, stop-motion animációval készült videók nem számítanak vadonatúj művészeti formának, kétségtelenül készülnek jó darabok a műfajban. Ezt a Tribeca Filmfesztivál szervezői is így gondolták, külön kategóriát adva a Vine-nal készült alkotásoknak az idei megmérettetésen. Íme az Auteur kategória nyertese:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat