Hepibörzdéj Mr Corbijn!

Anton Johannes Gerrit Corbijn van Willenswaard a holland (és nemholland) vizuális kultúra mestere, fotós, író és rendező, ma tölti be 60. életévét.

Corbijn elsősorban zenészekkel közös projektjei nyomán vált ismertté/elismertté. Rendszeresen fotózta David Bowie-t, Tom Waitset, sokat dolgozott a Rolling Stones tagjaival, a Depeche Mode-dal, a U2-val és sorolhatnánk még a listát (annyian vannak, hogy szinte biztos kihagyok vagy 10-et, csak a legfontosabbakból).  A fotózás mellett rendez is, az ő munkája többek között Az Üldözött (A Most Wanted Man) című film is, amelynek szomorú különlegessége, hogy az utolsó Philip Seymour Hoffman film (feltéve, hogy nem akarjuk számítani Az éhezők viadalát, amit pedig miért tennénk.)

Corbijn szülinapi köszöntésére nehéz a munkáiból válogatnunk, ezért úgy döntöttünk ezúttal csak egy műfajra koncentrálunk. Fotói között kalandozhattok honlapján vagy akárhol, mi most az általa rendezett 10 legjobb videoklip gyűjteményét nyújtjuk, ráadásként pedig egy reklámfilmjével toldottuk meg a listát.

1. Depeche Mode - Enjoy The Silence

Klasszik Depeche. Az olvasók egy része akkoriban még a padlót nyalta. Tulajdonképpen ezen sorok írója is épphogy csak felállt.

2. U2 - One - Anton Corbjin Version

A világtörténelem egyik legszebb szerelmes száma. A megfelelő drog hatása alatt álló személyek rendszeresen meg is könnyezik.

3. Arcade Fire – Reflektor

Ez az a szám, aminek a 04:53-dik másodpercénél felkapod a fejed és megállapítod, hogy Bowie az Arcade Fire-nek vokálozik. „Hova jutott ez a világ?” – felkiáltással az asztalra csapsz, majd folytatod a horgolást.

4. Nick Cave & The Bad Seeds - Straight To You

Nick Cave-nek azért nem rendezhet mindenki. A nagynénikém például biztosan nem.

5. Coldplay - Viva La Vida (Anton Corbijn Version)

Ebből a második verziós Viva La Vidából megtudhatjuk, hogy a vörös palást és a korona nem csak  David Gahan-en áll furcsán és kicsit Cobijn fétise.

6. The Killers- All These Things That I've Done

Killers western vagánykodás autókkal, lányokkal, fegyverekkel és egy darab mesterséges pocsolyával.

7. Bryan Adams - Do I Have To Say The Words? (unedited version)

Kanada elsőszámú farmerfeneke azt kéri tőlünk, hogy mentsük meg. Valljuk be, ehhez Cobijn-nak már nem sokat kellett hozzáadnia.

8. Johnny Cash - Delia's Gone

Ez a Corbijn annyira király, hogy még Johnny Cash-nek is dolgozott. Lányok, feszületek, útkereszteződések és közelik egy darabos arcú öreg fickóról, aki komolyan néz és hátborzongató hangját hallatja. Egyszóval a szokásos Cash.

9. Nirvana - Heart-Shaped Box

Színes ugrándozás a kilencvenes évek pszichedelikus szimbolikájával, amiről sosem tudhatjuk biztosan, hogy valóban jelent-e valamit, vagy csak irtózatosan mély.

10. Naomi Campbell - Love and Tears - Baby Woman

Ha azt hitted, hogy Naomi Campbell nem próbált énekelni, kimaradt valami fontos az életedből. Most pótolhatod! A számcím magáért beszél.

BÓNUSZ: Miss Dior - The new film (Official Director's Cut)

2015-ös Dior kampány Natalie Portmannel. Ha szereted az olyan reklámokat, amikben gyönyörű nők és férfiak szép fényekben szaladgálnak különösebb csattanó nélkül, akkor imádni fogod.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat