Hogyan tovább, Tumblr?

Végre hivatalossá vált az elmúlt hét legnagyobb techpletykája: a Yahoo csillagászati összegért, 1,1 milliárd dollárért felvásárolta a Tumblr mikroblogszolgáltatást.

David Karp, a Tumblr atyja és vezérigazgatója hétfőn saját blogján jelentette be a régóta várt hírt. A mikroblogszolgáltató évek óta felvásárlási célpont volt. A múlt héten felröppent pletykák a Yahoo mellett a Facebookot, a Microsoftot és a Googlet is a lehetséges kérők között emlegették. A végül győztes Yahoo ajánlata meghaladja még azt az összeget is, amit a Facebook az Instagramért fizetett.

A Tumblr 2007 februárjában indította el ingyenes mikroblogszolgáltatását, David Karp állítása szerint két hét alatt rakta össze az oldalt. Az azóta eltelt röpke hat év alatt robbanásszerű fejlődés zajlott le. Jelenleg 108 millió blogot futtatnak, amiken 50 milliárd posztot olvashat a körülbelül kétszázmillió havi egyéni látogató. Ez a népszerűség azonban eddig még nem hozott nyereséget. A szigorúan ingyenes és a reklámoktól is tartózkodó Tumblr tavaly mindössze 13 millió dollár bevételt könyvelhetett el. Idénre 100 milliót várnak, részben a reklámok felé történt nyitás hatására.

A felvásárlás beleillik a Yahoo fiatalosítási kísérleteinek sorába. Tavaly nyáron elhozták elnök-vezérigazgatónak azt a Marissa Mayert, aki előtte évekig a nagy rivális Google egyik vezetője és szóvivője volt. Ezzel nem titkoltan az volt a céljuk, hogy a kilencvenes években ragadt netes óriást átvezessék a huszonegyedik századba, és újra menővé tegyék a riválisok mögött lassan lemaradó szolgáltatásaikat. Kérdéses azonban, hogy ehhez a Tumblr e a megfelelő platform.

A startup-világban ugyanis kevesen tekintenek jó gazdaként a Yahoora. Korábbi felvásárlásaik során sokszor figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy nem csak a megvásárolt technikai háttérrel, de a körülötte kialakult közösséggel is foglalkozniuk kell. Elég csak David Karp bejelentő blogbejegyzésére tekinteni, ami egyből az aggodalmak eloszlatásával kezd. Bár azt ígérik, hogy a Tumblr mindössze jobb és gyorsabb lesz, a bejelentés óta óránként 72 ezer felhasználó költözteti át blogját a Wordpressre - persze a Wordpress állítása szerint. Ugyan az új felhasználók érkezése továbbra is folyamatos, az eredeti trendsetter közösség távozása könnyen megfojthatja a szolgáltató további növekedését.

A Business Insider más problémára figyelmeztet: a Tumblr fuldoklik a jogsértő és pornográf tartalmak súlya alatt. Ez, és a felhasználók agresszív reakciója a reklámok bevezetésére olyan környezetet teremt, ahova értelmes hirdető be sem teszi a lábát. Mindenesetre a Yahoo és a Tumblr vezetőségének lelkesedése töretlen. A felvásárlás körüli sajtófigyelmet ügyesen kihasználva, mindössze órákkal Karp bejelentése után már az új Flickrt is bemutatta a Yahoo.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat