Hollywoodi keresztpromóció - 2013

A tavalyi év legjobb filmjei mellé szegődött márkák kampányaiból szemezgettünk. Kreativitás, pofátlanság, humor. 

Ha esetleg lenne köztetek olyan, aki nem ismeri a keresztpromóció kifejezést, annak elöljáróban elmondanánk, hogy ez körülbelül annyit takar, hogy egy adott márka reklámoz egy másik, nem konkurens márkát. A kevésbé ismertnek ez jó, mert a népszerű márka segítségével többen jegyzik meg a nevét, a híres márka pedig szép summát tehet zsebre. Emellett a fogyasztó sem jár rosszul, hiszen általában ilyenkor ingyenes szolgáltatást, terméket kap, esetleg árengedményt. Különösen közkedveltek a népszerű filmekre épített keresztpromóciók. Most ilyeneket gyűjtöttünk össze 2013-ból.

KÉPGALÉRIA A CIKK ALJÁN!

Gyorskaja

1. Az amerikai gyorsétteremlánc, a Red Robin a Wolverine-nel kötött megállapodást, melynek értelmében a nyáron egy hónapon keresztül ingyen hamburgert kaptak a rendelésükhöz azok a vásárlók, akik felmutatták a filmre szóló mozijegyeiket. "Mint a gourmet burgerek szakértői, különösen izgatottak vagyunk a Wolverine ihlette burgerünk debütálása miatt, ami tuti, hogy legalább annyira odacsap majd, mint a film!" - mondták akkor a Red Robin marketingesei.

2. A nálunk is nagy népszerűségnek örvendő Subway a Disney-vel kötött promóciós szerződést, így a nyár legjobban várt animációs rajzfilmjére, a Szörnyegyetemre vásárolt jeggyel együtt némi árengedményre is szert tehettek a nézők. Ők akkor úgy nyilatkoztak erről: "Megerősítjük a családokat abban, hogy az egészséges étkezés és a fejlődés fontos, melyeket a Subway-ben meg is kaphatnak." Ez a kijelentés azért mulatságos egy kicsit, mert egy tavalyi kutatás eredményei szerint (melyet a Kalifornia Egyetem tudósai, és nem britek készítettek) a Subway-ben kapható ételek éppen olyan egészségtelenek, mint a McDonalds ezerszer ócsárolt fogásai.

3. Amerikában a Pulykalandra szóló mozijegy mellé az Auntie Anne's Pretzels kínált ingyen sóspereceket. Ők egyébként szinte kizárólag perecekkel kereskednek, árulnak például fahéjas, mandulás, jalapeno paprikás, pepperonis, fokhagymás-parmezános, hagymás-tejfölös, illetve mazsolás változatot is.

Utazás

4. A Walter Mitty titkos élete című produkció a Delta Airlines-zal kötött megállapodást. A "Hagyd abba az álmodozást és kezdj élni!" - jelmondatú kampány során 50 ezer mérföldnyi repülőút volt a főnyeremény. A promóció óriásplakátján a nagy sikernek örvendő film főszereplője, Ben Stiller látható.

5. Az autó termékelhelyezés még mindig komoly üzlet. Will Ferrell nagyjából 70 reklámfilmet készített a Dodge Durangonak, ezekben mind Ron Burgundy-ként szerepel. (A híres Ron Burgundy legendája című 2004-es vígjáték karaktere. A film második része 2013-ban került az amerikai mozikba.) Az együttműködés olyan sikeresnek bizonyult, hogy az autó eladása egyik hónapról a másikra 59%-kal emelkedett.

6. "Ez egy stratégiai együttműködés a részünkről, (...) az Audi (R8) és Tony Stark is az innovációt, az új trendeket, az intelligenciát hirdeti." - mondták az Audinál, amikor az Iron Man trilógiában lévő jelenlétükről kérdezték őket. Érdekes azonban, hogy a Bosszúállókban Stark nem Audit, hanem Acura-t vezet. Hát ez meg hogy történhetett?

7. Az Audi ősi ellenfele, a Mercedes is kiválasztott magának egy filmet, méghozzá a Die Hardot. A már amúgy is agyonfolytatott akciófilm ötödik részében nem kevesebb, mint 14 különböző Mercedes-Benz modell tűnik fel. Annyira erőltetett az egész, hogy a gyenge sztori mellett, ha akarjuk, ha nem, feltűnik, hogy minden autó Merci. A stáblistánál pedig már csak a Mercedes-csillagra emlékszünk a filmből. Az autógyárnál azt nyilatkozták erről, hogy a film Európában játszódik, a Mercedes pedig otthon érzi magát ezen a kontinensen. Oké.

Társadalmi cél

8. Nem feltétlen kell eladni vagy megvenni valamit ahhoz, hogy létrejöjjön a keresztpromóciós felállás. Itt van például a Gru 1-2, amivel egy fatherhood.gov nevű oldalt népszerűsítenek, melyen fiatal vagy kevésbé fiatal, ám tapasztalatlan apák kérhetnek tanácsokat, olvashatnak, illetve beszélgethetnek egymással. Nekünk ez az egyik kedvenc párosításunk, aki látta a mesét, biztos egyetért ezzel!

9. Mark Wahlberg saját táplálékkiegészítő márkáját, a Markedot, és persze a helyes, egészséges életmódot reklámozza az utóbbi időben, méghozzá a Pain & Gain című filmje kapcsán. Ebben egy elvetemült fitness edzőt játszik, aki társaival együtt elrabol egy házaspárt, megkínozza, majd megöli őket, remélve, hogy a pénzükből kényelmesen leélheti hátralévő életét. Érdekesség, hogy bár a filmben a párról azt mondják, Jugoszláviából származnak, a valóságban magyarokról volt szó, akik kivándorlásuk után szextelefon-üzletbe kezdtek, így meggazdagodtak. Sajnos a történet további része igaz és annyira bizarr, hogy ezt a filmet forgatták belőle.

High Tech

10. A szintén 2013-as, Az év csatája címet viselő musical, ami állítólag szinte tökéletesen táncmentes, követte el a legmegbocsáthatatlanabb termékelhelyezést a világon. (Na jó, ez költői túlzás volt, de nem rejtették véka alá céljukat.) A filmben egy az egyben elhangzik ez a mondat: "Ez az új Sony tablet! Ez a jövő!"

KÉPGALÉRIA

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat