HP Sprout - az egér és billentyűzet nélküli jövő ígérete

A HP új asztali gépe átalakítaná, ahogy a számítógépeinkkel kommunikálunk. 

Az iPhone elkényeztett minket. Megfoghatóvá tette a kiberteret, és azóta nem múlik el hét anélkül, hogy ne akarnék hozzáérni az előttem terpeszkedő iMac képernyőjéhez. A monitor, ami a kilencvenes években felnőttek számára sokáig a portól és ujjlenyomatoktól védendő szent ereklye volt, most ellenállhatatlanul vonzza az ujjbegyeimet. Most, hogy megismerhettük az érintés elképesztő intuitivitását, érthetetlennek tűnik, hogy miért kell eszköztárakban keresgélni a nagyító ikonját, ahelyett hogy két ujjal a megfelelő méretre állítunk bármit.

Az érintés a természetes eszközünk a körülöttünk lévő világ megismeréséreAkinek volt már szerencséje két-három éves kisgyerek és/vagy hatvan feletti nyugdíjas kezébe tabletet adni, az tudja, hogy miért összehasonlíthatatlan az érintőképernyő bármivel, ami előtte volt. Az érintés a természetes eszközünk a körülöttünk lévő világ megismerésére. Hiába próbálták okos dizájnerek csökkenteni az egér és kurzor közti absztrakciót olyan metafórákkal, mint az "Asztal" vagy a "Dokumentumok", a szakadék túl széles volt. Mostanáig.

Gyakorlatilag sorozatgyártásra alkalmas állapotban van minden olyan technológia, ami ahhoz szükséges, hogy teljesen megváltoztassuk az asztali számítógéppel történő interakciót. Nagy méretű érintőkijelzők, kapacitatív felületek, hangvezérlés, gesztusok és szemmozgások követésére alkalmas kamerák - elszórva mind ott vannak az elektronikai boltok polcain. Ami hiányzik, az egyetlen eszköz, ami működő, intuitív rendszerbe foglalja ezeket. És persze a szoftverkörnyezet. Hagyományosan az Apple lenne a fogadóirodáknál a legesélyesebb erre, az új iMac viszont egy elképesztően nagy felbontású kijelzőn kívül semmit sem lépett a fejlődés irányába. Ha valaki akár egy héttel ezelőtt azzal traktál, hogy a HP teszi meg az első komoly lépést ezen a téren, biztosan jót nevetek rajta. Erre tegnap bemutatták ezt.

Ami első látásra egy iMac, egy asztali lámpa és egy Wacom digitalizáló-tábla furcsa szerelemgyerekének tűnik. Ez egy kicsit kevés lenne, de a HP Sprout ennél többet rejt. A gép lelke egy elég konvencionális, 23 colos, érintőképernyős all-in-one desktop, nagyjából az aktuális elvárásoknak megfelelő képességekkel (a "csak" Full HD felbontás elsőre kiábrándító, de a 4K-nak egyelőre nincs értelme ebben a formátumban). A tetején díszelgő asztali lámpa viszont négy kamerát és egy projektort rejt magában - meg persze egy LED asztali lámpát. Mindez pedig a gép talpához mágnesesen csatlakoztatható érintőszőnyeggel (erre sürgősen kell találni egy jobb kifejezést) egy igen komplex eszközt alkot, ami képes arra, hogy a szőnyegre helyezett tárgyakat beszkennelve azok egyből több felületen, érintéssel módosíthatóak legyenek. A projektor ugyanis egyfajta másodlagos képernyővé változtatja a szőnyeget, ami funkcionálhat rajztáblaként, billentyűzetként vagy virtuális zongoraként. Természetesen a billentyűzet és az egér továbbra is ott van a dobozban, de nem lesz rájuk szükség.

A hab a tortán: november 9-től mindez megvásárolható, 1899 dolláros áron (ez körülbelül ugyanannyi, mint a legolcsóbb Retina iMac). A HP tanulni látszik az elmúlt évek bukásaiból, és már induláskor közel egy tucat Sprout-ra fejlesztett applikációval indítja útjára a gépet. Az Adobe ebben a hónapban jelentette be az iparági sztenderd Creative Cloud érintőkijelzőkre optimalizált verzióját, ami kétség kívül hamarosan meg fog érkezni a Sproutra is. A megfelelő szoftverekkel és egy jó 3D-nyomtatóval kiegészítve pedig igen potens fegyverré válhat bármilyen kreatívipari vállakozás eszköztárában, jelentősen leegyszerűsítve a prototípusok gyártását, és meglévő tárgyak módosításait. 

A HP egyelőre kicsit bizonytalannak látszik a célcsoportot illetően, az induláshoz készült alkalmazások közt ugyanis elég sok otthoni használatra célzott található. Pedig egy kétezer dolláros játékszernek még Amerikában sincs nagy piaca. A kísérleti jellegből kiindulva nem is lehet ez cél, sokkal fontosabb a "power userek" és az oktatási intézmények kezébe eljuttatni a technikát. Ez elsősorban azon múlik, hogy a beépített 3D-szkenner és az érintőszőnyeg hozzák e az elvárt pontosságot, amit egy alapos teszt nélkül lehetetlen megjósolni (hallasz, HP?). Viszont az Apple-féle inspiratív videó műfaját végre sikerült elsajátítani, úgyhogy talán a mainstream sem elérhetetlen.

Az valószínűnek látszik, hogy nem ez lesz az áttőrő sikertermék, amire titokban mindenki vár. De az elmúlt évek techipari szabályai azt mondják, hogy mostantól minden gyártónak komolyan kell vennie az új beviteli módok fejlesztését. Mert a végső cél nem lehet más, mint a Minority Report vagy az Iron Man holografikus, gesztusvezérelt szuperszámítógépei. Túl rég jutottunk arra a következtetésre, hogy ez az elérhető legtermészetesebb kezelőfelület. Most már nem lehet megtorpanni.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat