Igenis számít a kor a közösségi médiában

Életkortól függően osztunk meg és fogyasztunk bizonyos tartalmakat.

Az Accenture Interactive Acquity Group-ja elkészítette az idei „Next Generation of Commerce Study” című tanulmányát, melyben a brandek, a fogyasztók és a social média kapcsolatának változásait szerették volna feltérképezni.

„A marketing éppen egy hatalmas váltáson megy keresztül azt illetően, hogy a fogyasztók mit várnak egy márkától a vásárlási folyamat során. A felmérésünkből kiszűrhető adatok és a kibontakozó tendenciák segíthetnek a hirdetőknek abban, hogy megismerjék, milyen módon szeretnének a fogyasztók digitálisan kapcsolatba lépni termékekkel, szolgáltatásokkal, és segítséget nyújthat a fejlődésben is” – mondta el Jay Dettling, az Acquinity Group ügyvezető igazgatója.

A felmérés a következő kérdésekre kereste a választ:

Az alábbiak közül melyik csatorna tartalmaiban bízna meg, amit egy cég, vagy egy márka működtet?

  • Itt egy 1-től 10-es skálán értékelhettek a felmérés résztvevői. A legnagyobb bizalmat a Facebook (4) és a nyomtatott sajtó kapta (4.4), a legkevesebbet pedig a Snapchat (7.6) és a blog műfaj (8.1). Az érdekess az, hogy középen helyezkedik el az email, a tv, a hírportálok és Instagram is, tehát a többség szerint a Facebook hitelesebb csatorna, mint mondjuk a televízió.

Próbált már ki új terméket, vagy szolgáltatást egy, az alábbi csatornákon futó kampánynak köszönhetően?

  • A közösségi médiumokat illetően inkább a 23-30-as korosztály vásárolt nagyobb arányban (48.13%) már valamilyen reklámnak köszönhetően. Ami meglepő, hogy őket nem a fiatalabb, tehát a 18-22 éves korosztály, hanem az egyel idősebb generáció követi, ugyanis a megkérdezett 31-50 évesek 41.51%-ának befolyásolta már döntését például egy Facebook hirdetés. Ezután jön csak a 18-22 korosztály 41.42%-kal.
  • A csatornák között fel lett még sorolva a Snapchat is, itt érthető okokból a fiatalabb korosztály dominál, de ők is csak 5.33%-kal, a többi generáció aránya elenyésző. Ez talán azért lehet ilyen alacsony, mert a Snapchat még csak nemrég kezdett el igazán hirdetésekkel foglalkozni. YouTube-on szintén a 18-22 éves korosztály vezet 27.51%-kal, majd csökkenő sorrendben az idősebbek.

Milyen jellegű tartalmakat osztasz meg szívesebben a közösségi oldaladon?

  • Egy linket közvetlenül baráttal, vagy családtaggal: ez az opció a 23-30 éves korosztálynak volt a legszimpatikusabb, 56%-uk válaszolta ezt, őket az 51-68 éves korosztály követi, 52%-kal, majd a 69 pluszosok 49%-kal.
  • Egy videót barát, vagy családtag falán: itt majdnem ugyanaz a sorrend, mint az előző kérdésnél, a 23-30 évesek: 50%, 31-50, illetve 18-22 évesek: 45-45%, 51-68 évesek: 41%.
  • Egy posztot, ami kedvezménykupont tartalmaz egy olyan brandtől, akinél egyszer már vásároltam: 18-50 éves korosztályig egyöntetűen csak a 19%-uknál népszerű ez a lehetőség.
  • A kedvenc zenekarom egyik posztját: itt is meglepetést okozott a fiatalabb korosztály, ugyanis csak 12%-uk választotta ezt, ellenben a 31-50 éves korosztály 18%-kal vezeti ezt a kategóriát.
  • Egy híresség posztját, aki kapcsolatban áll egy branddel, és épp a brandről szól a poszt is: ahogy az várható volt, nem igazán lett népszerű ez a kategória, mindegyik generációnak csupán 2-7%-a választotta ezt.
  • A fentiek közül egyiket sem: 69 pluszosok: 38%, 18-22, illetve 51-68 évesek: 35-35%.

Milyen tartalmat osztasz meg legszívesebben az alábbiak közül?

  • Szintén 1-től 10-ig terjedő skálán pontozhattak a résztvevők. A legszívesebben „vicces videókat” posztolnak (2.3), illetve olyan videókat, amik valami fontos dologra hívják fel a figyelmet (2.5). Legkevésbé szívesen pedig negatív érzelmeket kiváltó videókat (5.6), és linkeket termékekről, amiket mostanában vásároltál (5.7).

via Adweek 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat