Ingyenesek a Getty Images képei

A világ legnagyobb fotóügynöksége mintegy 35 millió fényképet tett ingyenesen elérhetővé bloggerek és közösségimédia-felhasználók számára. 

A Getty Images döntését a képek ingyenes felhasználásáról a BBC News így kommentálta: "Lényegében ez a vereség beismerése. Azzal, hogy felajánlotta a fotók szabad átvételét, a Getty elismerte: nem tudja hatékonyan ellenőrizni képeinek felhasználását az internet minden zugában.” És persze számos fotós is felháborodott, hiszen így elesnek a jogdíjaktól. Egyes kollégáik viszont azt hangsúlyozták, hogy alkalmazkodni kell az internet fejlődéséhez, és a "felelős képmegosztás" jelenti a jövőt az iparág számára.

A bloggerek és közösségimédia-felhasználók tehát ezentúl ingyenesen közzétehetnek bizonyos képeket – persze szabályosan megosztani csak a Getty honlapjáról bemásolt kóddal lehetséges, valamint az átvett képek méretét nem lehet alakítani, továbbá a képeknek tartalmaznia kell a Getty Images logóját, és fel kell tüntetni a fényképész nevét is. Újságoknak, televíziócsatornáknak, reklámügynökségeknek és más kereskedelmi ügyfeleknek továbbra is fizetniük kell a fotókért.

Néhány kivételt mindenesetre fenntartott a seattle-i székhelyű fotóügynökség: nem hozzáférhetők például egyes felvételek a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról vagy az 1989-es Tienanmen téri vérengzésről.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat