Itt a nyár, végre csinálják a fesztivált!

Hamarosan kezdődik a fesztiválszezon, minden egyetemista és -persze- reklámos álomidőszaka. Habkönnyed nappalok, eseménydús éjszakák, promóciós ajándékok szivárvány hada.

A fesztiválok lettek korunk társasági hovatartozásának színterei. Egy-egy négy napos őrület azonkívül, hogy a fiataloknak segít kiereszteni a gőzt, remek apropó egy-egy márkaimázs-növelő kampány betetőzéséhez. Önként és dalolva fordulnak a fesztiválozók a standokhoz, igaz első körben potya lesőbe. Évről évre kifinomultabb technikákkal érkeznek a cégek, és egyre ravaszabb módon vonják bűvös hálójukba a fesztiválozókat.

Mikor gombamód nőnek ki a földből a kisebb-nagyobb mulatságok, mikor presztízskérdés, hogy hány ilyen eseményt jártál meg egy nyáron belül, akkor létezik-e jobb alkalom a cégek számára akár a hirdetésre akár a régi fogyasztók megtartására és az újak bevonzására?

A promóciók fontosságára minden cég ügyel. Nem hiába bukkannak fel kis standok a hipermarketekben, plázákban, forgalmasabb közlekedési csomópontok közelében, azonban az emberek már nem tartják sokra ezt a hirdetési módot. Nagyon nehéz olyan pillanatban bevonzani a fogyasztót, amikor „nyitott” és cselekvő kész állapotban van.

Azáltal, hogy kialakult már idehaza is egy „fesztivál márka” a promóciós nehézségek is megszűntek. Pontosabban átalakultak. Míg öt évvel ezelőtt, mikor egy kezünkön meg tudtuk számolni, hány nagyszabású eseményre spóroltak egy éven a át a tinédzserek, ma már talán két kezünk és két lábunk is kevés lenne minderre. Ahogy a műszaki cikkek birodalmában az "okos" jelző okoz GDP növekedést, a szórakoztatóiparban a "fesztivál" jelzőt illik meglobogtatni és fejvesztve futnak a bérletekért az emberek. Ez nekünk reklámosoknak nagyon jó. Miért is?

A fesztiválozók készek szinte bármit bevállalni egy-egy ingyen ajándékért cserébe. Ha kell szó nélkül kivárják az egy órás sort az ingyen tollért, holott a beengedés elkezdése után már a huszadik percben hőzöngtek, hogy egy métert nem haladtak. Ha azt akarod, önként teleragaszthatod a bőrüket a céged logójával, csak adj cserébe egy napszemüveget. Kétszer-háromszor nagyobb fogyasztásra bírhatod, ha viszonzásul VIP környezetbe varázsolod vagy olyan tárgyi ajándékot kap, ami kiemeli őt a többi fesztiválarc közül. Ezt tette például a Heineken, a 2012-es EFOTT-on. Ha azt akarod, önként és dalolva tölti le az alkalmazásodat, mert jutalmul olyan exkluzív ajándékot kap, ami kiemeli a tömegből, és megkülönbözteti a többi egyszerű, ingyen cucctól roskadó bulizni vágyótól.  

Tavaly a Balatonsoundon mindenki színes szemüvegekben menetelt, és szinte ölre mentek egy-egy színért. A T-mobile ügyesen kihasználta ezt a helyzetet. Nem kért se email címet, se Facebook like-ot, csupán annyit, hogy töltsék le a mobil applikációját. Rögtön meg volt a Unique Selling Position. Az a plusz, ami a fogyasztót bevonzza és a márkához láncolja. Jelen esetben az volt a menő, aki fukszia pink szemüvegben tombolt a Nagyszínpad előtt. Az emberek megőrültek érte.

Mára már olyan márkák is betolakodnak ezekre az eseményekre, akiknek amúgy nem lenne ott helye. A Mercedes standja  meglepő módon tarolt Zamárdiban. 2 órával előre be kellett regisztrálni, hogy csináljanak egy képet a baráti társaságról. Nem posztolta ki Facebookra a cég, hanem előhívatta a képet, sőt emailben is elküldte, ha netán a bulizás közben valaki elhagyta volna.

Az idei nyár sem lesz kivétel az exponenciálisan növekvő számú fesztivál áradat alól.  Augusztusban mutatkozik be a B my Lake elektronikus fesztivál a Balaton partján. Reméljük nem fog a Part Feszt sorsára jutni, és nem a start előtt egy héttel dobja be a törölközőt. Azonban egy pár tippet reméljük megfogadnak a támogató partnerek. Minél több telefontöltő állomás, pihenő és társasági helyek, lehetőleg ingyenes szórakozási lehetőségek  -strand röplabda, strand foci, kézi-kialakítása. Hisz ezekért minden fiatal hálás és mindemellett még a kötelező reklámtevékenységeket is őszinte mosollyal az arcukon tűrik el.

Fesztiválozni jó. A márkázás extra élményekkel dobhatja fel az amúgy is felpörgetett érzéseket. Csúszdával érkezhetsz meg a buliba, a képen gondolkodnia sem kell a bulizónak. Egy gyors Facebook check-in, és minden ismerős láthatja, melyik márkával karöltve indul az este. Kíváncsian várjuk, idén mivel kápráztatnak el minket. Márka fesztiválra, promóció áradatra fel!

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat