Itt van néhány adat a hazai és globális designiparról

Budapest az Európai Unió 8. legfontosabb designipari központja.

A Mitte Communications és a Central Europen Investment Services (CEIS) készített közösen elemzést „a hazai és nemzetközi designipari befektetésekről, állami és üzleti támogatásokról, valamint az iparágat érintő üzleti trendekről és jövőképről”.

A publikáció forrásaként jelentős korpuszt használtak fel: többek közt interjúkból, esettanulmányokból és egyes márkák szubjektív véleményeiből tevődött össze.

És akkor jöjjön néhány adat:

  • Európában a kreatív és kulturális ipar 535.9 milliárd eurós forgalmat bonyolít le, a GDP 4.2%-át teszi ki, és 7 millió fős foglalkoztatási arányt produkál, ezzel pedig a harmadik a legtöbb embert foglalkoztatók listáján.
  • Budapest az EU 8. legfontosabb desingipari központja, a hazai GDP 3.7%-át teszik ki a designipari ágazatok, illetve az hazai foglalkoztatottak 4.4%-a dolgozik ebben.
  • Az EU kreatívipari szegmensén belül a legtöbb embert foglalkoztató szektor: az előadó művészet, a vizuális művészet, a zene, majd a reklámipar.
  • A globális kreatívipar piaci részesedéséből 34 százalékot (arányosan a legtöbbet) szakít ki az EU, ennek a 64.5%-a az Egyesül Királyságé, de 17.5%-ot ad hozzá Franciaország is.

És persze a kitekintés a jövőbe:„A designipar jövőjét illetően meghatározó iránynak tűnik a területen a technológiai innovációk, illetve kooperációk élénk megjelenése. A szakértők különösen a fényáteresztő beton, illetve az intelligens és 3D nyomtatóval készített ékszerek, kiegészítők elterjedésének jósolnak nagy jövőt. Az értékesítés terén az online divatházak térhódítása figyelhető meg, melyek az utóbbi évek legnépszerűbb startup befektetései. A fogyasztói magatartás változását illetően előtérbe került a mérsékeltebb árkategóriájú, az „elérhető luxust” képviselő termékek kereslete, valamint a fast fashion, a környezettudatos termékek és a használt márkás ruhák brand által koordinált visszavételének trendje”.

Összességében tehát a designipar jól van, és fejlődik.

Az elemzés teljes terjedelmében itt érhető el.

via Kreatív

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat