Itthon is egyre népszerűbb a Black Friday, de azért még nem az igazi

A Millward Brown készített felmérést az új, Magyarországon is meghonosodott eseményről.

Hamarosan itt a Black Friday, azaz a Fekete Péntek, amikor még az átlagosnál is nagyobb tömegekre lehet számítani a bevásárlóközpontokban. De valóban így lesz ez?

A Millward Brown 1000 fős, magyarországi kutatásából kiderült, hogy csak a megkérdezettek fele (54%) hallott a Fekete Péntekről, viszont a 18-50 év közöttiek 28.1%-a tervez is vásárolni az óriási árleszállítások alatt. Az is kiderült, hogy 40%-uk inkább az online shop-okat részesíti előnyben. A fiatalabbaknál (25-34 éves korosztály) jobb a helyzet, 61%-uk tisztában is van az amerikaiaknál már-már nemzeti ünnepként számon tartott Black Friday jelenséggel.

Mi az a Fekete Péntek és miért fekete?Hogy mitől fekete, azt pontosan nem tudni, csak találgatások vannak, de a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a Black Friday elnevezés a könyvelési zsargonra vezethető vissza, mert hogy a cégek ilyenkor fordulnak veszteségesből (a könyvekben pirossal írva) nyereségesbe (a könyvekben feketével írva).

Egyébként az amerikai Hálaadás napját követő pénteken kap helyet és az Egyesült Államokban a karácsony kezdetét jelzi. Ilyenkor óriási leárazások vannak az üzletekben, aminek néha meg is van az ára. Sokszor nagyon durva jelenetek játszódnak le egy-egy fekete pénteki boltnyitáskor, gyakran előfordul tömegverekedés, sőt már halálos áldozata is volt az elmúlt években.

A Millward Brown felméréséből kiderült az is, hogy melyek a legnépszerűbb online céláruházak a Black Friday alatt:

 1. emag.hu – 21.1%
 2. mediamarkt.hu – 12.5%
 3. edigital.hu – 9.9%
 4. mall.hu – 7.2%
 5. euronics.hu – 3.9%
 6. ebay.com – 3.3%
 7. bestbyte.hu – 3.3%
 8. tesco.hu – 2.6%
 9. alexandra.hu – 2.0%
 10. jofogas.hu – 1.3%

És az is, hogy mi a 10 legkedveltebb termékkategória a Black Friday idején:

 1. Divat – 35.5%
 2. Elektronikai cikkek és autókiegészítők – 17.8%
 3. Háztartási kisgépek (porszívók, mixerek, konyhai robotgépek, stb.) – 15.1%
 4. Tévék – 12.5%
 5. PC kiegészítők (hard drive, CPU, videokártya, alaplap, stb.) – 7.9%
 6. Szépségápolás – 6.6%
 7. Játékok – 6.6%
 8. Mobiltelefonok – 5.9%
 9. Laptopok – 5.3%
 10. Mosógép – 5.3%

Kereslet? Kínálat?

Egyébként a Black Friday adaptációja maximum az elmúlt 1-2 évben zajlott/zajlik le, de még mindig nehézségekkel küszködik a dolog. A hazai blackfriday.hu-hoz egyelőre viszonylag csak kisebb üzletek csatlakoztak, így hiányzanak a nagy, vásárlókat bevonzó nevek, mint például amerikában a Walmart, vagy a Best Buy.

A másik probléma az, hogy a nagyobb cégek, mint például a Mediamarkt, vagy a Tesco, akik szintén csatlakoztak a fekete pénteki akciókhoz, nem igazán hirdetik oldalaikon a leárazásokat, és részletesebb információval sem szolgálnak.

Tehát szó, ami szó, van még hova fejlődni – az „ünnep” minden negatívumát elhagyva.

via Kreatív, 444.hu

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat