Ízléstelen matracreklám Malala Yousafzaival

Jól olvastátok, MATRACOT próbáltak reklámozni a Nobel-békedíjra jelölt, a pakisztáni lányok jogaiért, iskoláztatásáért harcoló Malala Yousafzaival. És ráadásul hogyan!

Malala Yousafzai történetét az egész világ ismeri. Ő az a pakisztáni lány, aki az édesapja tanácsára kezdett el a BBC urdu nyelvű oldalán álnéven blogolni hétköznapjairól a tálib uralom alatt lévő Szvat-völgyben. Hamarosan gyakorlatilag közellenséggé nyilvánították, mert egy idő után Malala nevét és arcát is vállalva írt, és írásainak középpontjában a nők és a lányok helyzete állt. Tudniillik a tálibok által szigorúan értelmezett iszlám jogrendszer, a saría olyan szabályokat ír elő, mint például a burka (az egész testet elfedő ruhadarab) viselése, vagy az, hogy a lányoknak negyedik osztály fölött tilos iskolába járni. 2012. október 9-én az akkor tizenöt éves Malalát az iskolabuszon fejbe lőtték, az életét csupán a szerencsének és gyors orvosi ellátásnak köszönhette. A támadás óta Angliában él családjával, és tovább dolgozik azon, hogy a világ meghallja a pakisztáni lányok segélykiáltását. Felszólalt az ENSZ-ben, tartott beszédet a Harvardon, valamint találkozott Erzsébet királynővel és Barack Obamával is. Tevékenységéért – számos más elismerés mellett – elnyerte a Szaharov-díjat, és jelölték a Nobel-békedíjra is.

Tehát ő az a lány, akinek alakját felhasználta az indiai Ogilvy, hogy egy nyomorult matracot hirdessen vele. Az ízléstelen plakáton az látható, hogy Malalát fejbe lövik, leesik egy matracra, ahonnan visszapattanva már egy díjat vesz át.

Egy erős mezőnyben is simán esélyes lehet „A legundorítóbb reklámfogás 2014-ben” díjra. Az üzenet állítólag valami olyasmi, hogy győzedelmeskedjünk az erőszak felett – hát jó, de ebben az esetben felmerül a kérdés, hogy mi köze van ennek egy matrachoz. Az ügynökség persze már hivatalosan is bocsánatot kért a hirdetés miatt, és természetesen nem használják fel sehol, de hát izé, elég nehéz meg nem történtté tenni bizonyos dolgokat, pláne az internet korában. 

 


"- Rendben - mondta Aromo -, de a módszer, ahogy a verset írtam, mégis az én találmányom.

- Ez igaz - hagyták helyben a többiek.

- Találmánynak nem rossz - epéskedett Nagy Zoárd -, csak versnek." 

(Lázár Ervin: Dömdö-dömdö-dömdödöm)


 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat