Jó juniorokra mindig szükség lesz

Szövegíró képzést indít Pőcze Balázs (balra) és Marosi Gergő (jobbra) a Mitoból, ennek kapcsán beszélgettünk velük a leendő iskoláról és a marketinges oktatás itthoni helyzetéről.

Miért döntöttetek úgy, hogy szövegíróképzést indítotok? Kell az utánpótlás, vagy a tudás átadása motivált?

Pőcze Balázs: Valahol a kettő közt. Egyrészt mindketten emlékszünk még rá, hogy mennyire fogalom nélkül ültünk ott az első briefelésünkön, és hogy mennyire esetleges és nehéz volt odáig eljutni. Másrészt jó juniorokra mindig szükség lesz és így talán mindenkinek egyszerűbb lesz megállapítani, hogy kiben mekkora a potenciál, plusz a jelentkezők is el tudják dönteni már az interjú előtt, hogy valóban ezzel szeretnének e foglalkozni.

Marosi Gergő: Nekem még nem volt olyan rég, amikor csak álmodoztam arról, hogy milyen jó lenne ügynökségnél dolgozni és pontosan emlékszem, hogy mekkora csalódás volt, amikor elkezdtem utánajárni annak, hogy hol lehetne ilyesmit tanulni, és nem nagyon találtam olyan megoldást, ami igazán jó lett volna. Szóval maradtak az autodidakta módszerek és nem tudtam mást tenni, mint bízni abban, hogy szerencsém lesz és valahova bejuthatok gyakornokként.

Egyre több felsőoktatási szakon és más jellegű képzésen is lehet marketinget tanulni, akár a kommunikációs, akár az üzleti, menedzseri vonalról. Mi a véleményetek ezekről?

Balázs: Diploma nélküli bölcsész vagyok. Csak irigykedem az ilyen szakokra járókra.

Gergő: Nekem a Közgázon sok barátom járt marketing szakirányra, meséltek jó és rossz dolgokat az oktatásról, igazából tanárfüggő a dolog. Az ott megszerzett tudás és szemlélet egy jó alap lehet ügyféloldalon vagy ügynökségi oldalon accountként, de kreatív képzés vagy olyan jellegű szemináriumok, ahol az a feladat, hogy kampányt, reklámot készítsenek - nem csak csatornák és eszközök szintjén - nincsenek nagyon.

Mi hiányzik ma a marketinges felsőoktatásból Magyarországon?

Gergő: Frissesség. Hallottam olyan rémtörténeteket, hogy írásvetítővel mutattak nekik 20-25 éves esettanulmányokat. Persze ismerni kell a klasszikus sztorikat, mint a New Coke fiaskó, meg hogy mi a története a marketingnek, de gyakorlati példák és esettanulmányok esetében szerintem nagyon fontos, hogy mai kampányokat, üzleti-kommunikációs kihívásokat dolgozzanak fel, hiszen évről-évre nagyon sok minden változik ezen a területen, nemhogy évtizedről-évtizedre.

Mire számíthatnak azok, akik elmennek hozzátok felvételizni? Mi kerestek egy potenciális szövegíróban?

Balázs: Őszinte és mély érdeklődést, kitartást és tehetséget.

Kikre lehet számítani, hogy felbukkannak vendégelőadóként az órákon?

Balázs: Szerencsénk van, sok nagyon jó ember mondott igent és ad nekünk egy-egy órát egy szombatjából. Takács Ákos a Red Bulltól, Kovács Dani az RTLből, Havasi Zoli és Jedlicska Marci a Kiróból és Havasi Gábor a McCannből, meg házon belülről Csurgó Brigi és Koralewsky Márk. Jó lesz.

Az ingyenes képzés első köre februárban indul, jelentkezni pedig január 31-ig ezen a weboldalon lehet.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat