Jobbnak lenni nem elég

A napokban kisebb botrány ütötte fel a fejét az interneten a Nokia legújabb reklámja körül. A finn gyártó több éves lemaradást próbál behozni a Lumia sorozattal, de vajon a megfelelő eszközökkel?

A kérdéses videóban a Lumia 920 kameráját gyenge fényviszonyok között hasonlítják össze a Galaxy S III és az iPhone 5 képességeivel. Természetesen a Nokia saját terméke magasan kiemelkedik a mezőnyből, legalábbis a videó szerint. És bár sok független teszt is megerősítette, hogy a Lumia jobb fényképeket készít ilyen körülmények között, a videóban bemutatott képek valódiságát sokan megkérdőjelezik. Még a rajongók is abszurdnak minősítették a tesztképek különbségeit. Vajon megérte e ekkora vihart kavarni?

A Nokia régóta kiesett a telefonpiac azon gyártói közül, akik a vágyott presztízstermékeket készítették. A brand imagét a skandináv márkákhoz gyakran társított megbízhatóság és elpusztíthatatlanság határozta meg. A széttörhetetlen, lemeríthetetlen akkumulátorú klasszikus Nokiából mém lett – miközben a gyártó friss termékei szinte észrevehetetlenné váltak. Ezt a szomorú állóvizet hivatott felkavarni a Lumia termékcsalád.

A dizájn merészen nyúlt az Apple által uralt érintőképernyős csúcstelefonok konvencióihoz: az elegáns, visszafogott iPhone és riválisai közül harsány színekkel próbáltak kiugrani. A Windows 8-tól származó csempés kezelőfelület pedig bátran szakított az általánosan tapasztalható szkeuomorfizmussal (ahol a digitális kezelőfelület elemei valós párjaikat próbálják utánozni, lásd az iOS újságos-standját). Ennek nyomán az Android is elindult a "lapos" kezelőfelület irányába, sőt, belsős információk szerint az iOS 7 is beáll a sorba. És mégis, a Nokia és a Microsoft először kerülhet abba a helyzetbe, hogy elindítottak egy trendet, aminek képtelenek learatni a terméseit.

És ezt a bukást muszáj lesz a marketingesek számlájára írni, bár sajnos valószínűsíthető, hogy az innovatív tervezőkön fog lecsapódni. Pedig ők mindent megtettek, de egy ilyen piacon nem elég csak jobbnak lenni. A felhasználók a jelek szerint nem az alapján választanak, hogy melyik telefon készít jobb képeket félhomályban. Közhely, de a Steve Jobs féle recept jobban működik: adj egy találó nevet a szolgáltatásodnak (például RetinaDisplay), magyarázd el a felhasználóidnak, hogy miért van rá szükségük, majd dőlj hátra. A Samsung sokkal sikeresebben használta ezt a típusú kommunikációt a Galaxy sorozatnál, mint a Nokia valaha. Az már megint egy szomorú fordulat, hogy hiába veri sok helyen a konkurenciát a Lumia, ha az általuk kijelölt terepen, azaz a kijelző képpontsűrűségében pont nem sikerült utolérni őket….

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat