Jönnek a GIF-ek a Facebookon

Egy Giphy nevű cég rájött, hogy hogyan lehet GIF-eket posztolni a Facebookra - a közösségi oldalon hirdető brandek pedig rá is ugrottak a lehetőségre, elsőként a napokban sokat emlegetett Gap.

A Facebook hagyományosan ellenezte az animált GIF-ek használatát a közösségi oldalon, ezért azok nem is működtek a felületein. Most azonban a Giphy GIF-keresőmotor fejlesztői valahogy megoldották, hogy az ő oldalukon keresztül lehetővé váljon az animált képek posztolása. A nem hivatalos megoldás legnagyobb hátránya, hogy az új posztok külsőre pontosan úgy néznek ki, mint eddig a videók. A Facebook hivatalos álláspontja: "Nem támogatjuk az animált GIF-eket". Oké.

De miért ilyen izgalmas, hogy most már egyenesen a Facebook-falunkon nézegethetünk végtelenített loopokba zárt cuki, mozgó kismacskákat?

Mert az emberek imádják ezeket a rossz minőségű, rövid kis mozgóképeket, és ha egy formátumot sokan szeretnek, szükségszerűen megjelenik benne a reklám is. Így kevéssé meglepő, hogy mindössze pár órával a Giphy bejelentése után a Gap nemzetközi oldala már posztolta is első Facebook GIFjüket. A szerencsés alkotás egyébként a cég Tumblr-en futó, "What's Blue To You?" versenyének egyik győztes pályamunkája, alkotója pedig Landon Williams. Figyelmesebbek kiszúrhatják, hogy a posztban a lassan több hónapja elérhető Facebook hashtag szolgáltatást is kihasználták a cég marketingesei.

Az AdWeek forrásai szerint már más márkák is aktívan dolgoznak saját első, márkázott Facebook GIFjeiken, azaz a szakma ráharapott a lehetőségre. Mi pedig kíváncsian várjuk, hogy mit fognak kihozni a formátumból.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat