Júliusban woodstocki szél lengi be Dániát

A legszebb évszak a fesztiválszezon. Fülledt nyári éjszakák, a megengedettnél hangosabb zene, vény nélküli móka és kacagás hajnalig. Idehaza már javában tombol a nyári láz. Túl vagyunk az EFOTT-on, a Volt ma startol, még előttünk a Mastercard Balatonsound és a legnagyobb attrakció, a Sziget is. Minden médium a fiatalok őrületes időtöltését dokumentálja. Idehaza a Sziget jelenti a nagybetűs kikapcsolódást. Vajon más országokban mi van a porondon?

Ami a magyaroknak a Sziget, az a dánoknak a Roskilde Festival, mely idén lett negyvenkét éves. David Bowie, PJ Harvey, Henry Rollins, Kraftwerk, Slayer, Metallica, Roger Waters, Neil Youg és még sokan mások tették már tiszteletüket az évek során a Woodstockot idéző eseményen.

A fesztiválok anyjával ellentétben itt belépő nélkül nincs bejutás. Jó hír viszont, hogy az ár semmiben nem különbözik egy hazai fesztiválétól. Míg idehaza a kisebbek négy maximum öt naposak, addig Roskilde felveszi a versenyt a Szigettel. Nyolc nap áll rendelkezésre, amikor is kicsik és nagyok, fiatalok és idősek közösen hódolnak a zene szeretetének. 

Legnagyobb megkülönböztető jegye, hogy szinte teljesen marketingmentes. Nincsenek őrült promóciók, fölösleges ajándék hegyek. A márka aktivitás minimális. A hangsúly kizárólag a zenén és a fesztiválozókon van. Zavartalanság, fiatalság, bolondság, sár és sátortenger- legtöbben ezekkel a jelzőkkel illetnék. Felhőtlen kikapcsolódás, szórakozás akár a barátaiddal, akár a családoddal, mert az sem ritka, hogy totyogósokat is kivisznek egy-egy koncertre. 

Itt nem néznek ki a különc megjelenésért, sőt elvárják azt. Az egész napos zenei aktivitáson kívül könnyed testmozgási lehetőségeket is biztosítanak. Minden reggel az ébredés után több jóga turnus indul azoknak, akiknek akad rá még erejük. Sőt, szabadtéri szobabicikliket állítanak fel azoknak, akik a fesztivál alatt sem szeretnének elmaradni az edzéstervükkel.

Rengeteg Facebook eventet is szerveznek a fesztivál helyszínére. Idén, többek közt, esernyővárost építenek „Under my umbrella” név alatt. Hagyományosan minden évben megrendezésre kerül az Earlybird Camp verseny is, mely kihívásokkal teli versenyszámokat támaszt a bátor ifjak elé, akik kellő bátorságot gyűjtöttek, hogy elinduljanak rajta. A közönségnek pedig garantált izomlázat a sok nevetéstől. Tegnap a Crazy Leg verseny tartotta lázban a fesztiválozókat, azonban a fő attrakciót még mindig a Meztelen Futam jelenti.

Amit mindenképp vigyél magaddal a dán fesztiválozók közé: kempingasztal, gumicsizma, hordozható medence, valamilyen bugyuta jelmez, és a nyolcvanas évek egy aprócska szelete, ezek nélkül nincs ott helyed. Ami garantáltan a tiéd lesz, az a zavartalan kikapcsolódás, ahol értelmüket vesztik a márkajelzések, ahol nem számít ki vagy és mégis mindenki a barátodnak tekint, végül pedig olyan ősi fesztivál élmény, ami után idehaza már csak a Szigeten fogod ismét szabadon érezni magad.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat