Kartonreklám mindenkinek

Mostanában egyre elterjedtebb a facebookon való öncélú, fényképalapú reklámozás. Hogy miért éri meg? Nem csak azért, mert ingyenes…

Ma már nem csak a különböző cégek bombáznak minket agymosó termékreklámjaikkal, hanem barátaink, sőt mi magunk is generáljuk a lájkvadász felhívásokat- fényképek formájában.

Lehet ez egy Shakespearet megszégyenítő szerelmi vallomás:

Bálint Olivér Kupidót hívja segítségül élete értelmének megtalálásához.

A 22 éves Bálint Olivérnek napok alatt több, mint negyvenezren próbálnak segíteni, fényképe pedig bejárta a világhálót. Ennyit ér egy karton darab? Sokan azt gondolják, hogy ez a példa a cukiság köntösbe bugyoláltt önreklámozás mintája, ami valójában a self brandet építi a tömegek előtt.

És hogy mit szólnak ehhez a facebook felhasználók (hiszen csak értük van ez a mizéria)?! Többnyire ilyeneket gondolnak:

Tibi atya nem marad ki a mókából

„A kartonreklámozás egyrészt divattá is vált, az első néhány megjelenése után hatványozottan lett egyre több. A divat pedig arra van, hogy kövessék - legalábbis sokak szerint. Nehéz meghatározni, hogy kit, mi visz rá erre a módszerre, egyfajta kísérletnek is felfogható. Kíváncsiak rá, hogy tényleg működik-e, tényleg össze lehet-e gyűjteni sok ezer lájkot. Ha többen belevágnak ilyesmibe párhuzamosan, akkor verseny is kialakulhat. Persze van komoly verzió is, ahol nem a szex a tét, hanem inkább az empátiára próbálnak hatni valami szerencsétlen sors elmesélésével. Ezek hasonlók, mint amikor az utcai koldus kiteszi a tábláit, csak így sokkal több emberhez eljut egy-egy segélykiáltás.”- mondja Czecz Fruzsna, pszichológus. 

 

A Pussy Riot énekesének kislánya a facebookon kampányol édesanyjáért

Ilyen például az orosz feminista punk-rock banda, a Pussy Riot esete, melynek egyik tagjáért, Nagyezsda Tolokonnyikova kiszabadításáért karton hirdet kislánya a facebookon. A Putyin ellenes feminista csoportot 2012-ben ítélték két évnyi börtönbüntetésre „vallási gyűlölet által motivált garázdaság” miatt. Botrányos villámcsődületeik nagy port kavartak a világban, a kislány fényképe még több figyelmet fordított a punk bandára.

 

A 'ha, akkor' elv

Középföldét is a csodakarton mentette meg

A külső motivációs tényezők szülöttei azok a karton kreálmányok, melyeknek készítői a lájkok mennyiségének feltételeként tesznek, vagy várnak valamit. 

Czecz Fruzsina szerint a facebook-ot használó fiataloknál a visszajelzés iránti igény az egekben van. Ha valaki elér valamivel száz, ezer vagy egymillió lájkot, akkor könnyen azt hiheti, hogy ennyien kedvelik, követik, vagy fontosnak tartják őt.

Tipikus önreklámos Hajdú is?

Azért az 1 millió és a 3000 között van némi különbség….

 

A 'ha, akkor' elv hasznosítása:

Meg sem lepődnénk...

Egy kreatív ötlet, photoshop és némi pofátlanság  = közel 70.000 lájk, 10.625 megosztás, sok ezer értetlen komment és egy nagy társadalmi vita a facebookon. Az oktatás sértetlenségéért felvonuló diáksereg molinója különös módon inspirált egy hallgatót, aki merész ötletének köszönhetően több jogi perre utaló fenyegetést, valamint az anyukáját nem pozitív színben feltüntető jókívánságot tudhat magáénak.

Kartonért munkát!

Végső elkeseredés esetén is lehet a csodakarton használatához folyamodni:

Ildikó esete a kartonnal

A Külkeres lány, Dóczi Ildikó több, mint ezer CV kiküldése után sem talált munkát, ekkor vette kézbe a csodakartont. „A nővéremmel fogadtunk, hogy megcsinálom ezt a képet, és ha 100-an megosztják, akkor leszervez egy interjút a HVG-nél, hogy elmeséljem a történetet.Szóval ha jól emlékszem, pénteken készítettem a képet, és hétfőn szedtem le, addig 9202-en osztották meg”- írja Ildikó a Reklámklub megkeresésére. A végeredmény több szempontból kielégítő:  

 

Rengeteg facebook és gmailes üzenet érkezett a lány címére: „volt komolytalan és komolyabb ajánlás is, mint például: tangámat megvennék húszezerért, lovagolhatok szép péniszen napi ötezerért. Volt, aki jósolt nekem, HR-esek kerestek fel, hogy átnézzék a CV-m, de munkalehetőséget is kaptam. Az elsők között jelentkezett két cég is, akik PR-ost kerestek, ebből az egyik nyert meg magának”

Önreklám vagy csodakarton, ez az ingyenesen feltölthető fénykép sok esetben célravezetőbb, mint bármilyen óriásplakát, vagy milliókért kicsengetett kampány.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat