Kiterjesztett valóság project

A legnagyobb technikai áttörések először Hollywoodi filmesek fejében fordultak meg. A 90-es évek sci-fi sorozatai rengeteg feltalálót ihlettek meg, gondoljunk csak az a Star Trekben látott communicatorra,  vagy a hordozható táblagépre Picard kapitány kezében. 

 

A Google nem sokára piacra dobja új készülékét a Glass-t, mely nem más mint egy szemüvegbe integrált számítógép. Az első bemutató a szemüvegről már több mint egy éve kikerült, jó páran a paródiáját is elkészítették, ennek alapja az volt, hogy a szemünk elé kivetített kép eltakarja a valóságot, így mindennek nekimegyünk benne.

ap_google_glasses_kb_120627_wg.jpg

A NatGeo 2011-ben már kacsintgatott az AR (augmented reality, azaz kiterjesztett valóság) felé, mégpedig egy kezdetleges megoldással. Ennek keretében egy magyar plázában felállított kivetítő segítségével a vásárlók köré oroszlánokat, dinoszauruszokat és egyéb állatokat „varázsoltak”.

 

Az AR-nek van egy másik része is, amely QR-kódokkal és ahhoz hasonló technológiákkal operál, így képesek vagyunk egy lap mozgatásának segítségével  3D-s alakzatokat mozgatni a térben, vagy benézni a Doki Tardisjába.

 

Az új technológia talán nemsokára elhoz egy olyan városképet, ahol nincsenek cégfeliratok, plakátok csak a szemüvegen keresztül lesznek láthatók a hirdetések. A reklámszakma a Facebook megjelenésére is gyorsan reagált egy új ágazattal, így pár éven belül megjelenhetnek az AR-designerek és -managerek.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat