Komolyzenei kampány a brit általános iskolákban

A BBC egy nagyszabású kampány keretében igyekszik megismertetni és megszerettetni a brit kisiskolásokkal a komolyzenét.

A Ten Pieces elnevezésű projekt keretében a szigetország általános iskoláinak diákjai vetítéseken és iskolai koncerteken vehetnek részt, illetve a BBC zenekarainak tagjai is ellátogatnak hozzájuk. A társaság szerint mintegy 150 művészeti szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, amely a tervek szerint októberben indul. Részt vesz benne a kulturális műsorokat, komolyzenét és dzsesszt kínáló BBC Radio 3, valamint a kezdeményezés nagykövetei közt van Laura Mvula brit soulénekesnő és Nicola Benedetti skót hegedűművész is, aki "rendkívülinek" nevezte a programot.

A projekt egyike azon zenei programoknak, amelyeket a hét elején ismertetett Tony Hall vezérigazgató. A londoni Királyi Opera egykori vezetője szerint a klasszikus zene "jó egészségben van", ám jövőbeli népszerűsége csak akkor lesz garantált, ha "a gyerekek lehetőséget kapnak a megismerésére és megtapasztalására". Hozzátette, szeretnék a fiatalok számára izgalmassá és inspirálóvá tenni a klasszikus zene világát, amely nem szabad, hogy az elitre, illetve szűk hallgatóságra korlátozódjon.

A kezdeményezés a BBC eddigi legnagyobb hozzájárulása a brit zenei oktatáshoz. A társaság reményei szerint a Beethoven-, Sztravinszkij- és Händel-darabokat is felvonultató projekt a szigetország összes általános iskolájába eljut.

"A klasszikus zene rendkívül hasznos a gyerekek számára. Nem csupán a kreativitásukra van hatással, hanem más tantárgyak, például a matematika tanulásában is segítheti őket, és a viselkedésükre is pozitív hatással van" - hangsúlyozta a BBC szóvivője.

Nagyon jó kezdeményezés, javasolnám itthon is. Kezdjük talán ezzel:

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat