Kongó legjobban öltözött férfiai

A Guinness legújabb reklámvideója nem csak az extravagáns szereplők miatt érdekes; azon kevés reklámok egyike, ami Afrikára nem a megszokott sajnálatot keltő vagy humoros lencsén át néz.

Afrika minden bizonnyal a legsztereotipizáltabb kontinens, ha csak az ott játszódó reklámokat nézzük. Az elképesztő szegénység, éhezés és polgárháborúk által sújtott kontinenst kétféleképpen tudta eddig az átlagos reklámfilm-rendező megjeleníteni. Az egyik a szívszorító dráma, ami meglágyítja a kérges nyugati szíveket, és hiába szolgáltak ezzel jó célokat, a végeredmény sokszor visszás volt. A másik archetípus még ennél is borzalmasabb, és nagyjából úgy foglalhatnánk össze, hogy "Nézd, vicces négerek!".

A Guinness "Made of More" kampányának legújabb videója ezen a szomorú helyzeten változtat. A londoni AMV BBDO ügynökség által készített szpot a Kongói Elegáns Személyek Társaságának tagjaira fókuszál, azaz a Sapeur-ökre. A mostoha körülmények ellenére is a kifogástalanul dandys megjelenésre fókuszáló úriemberek pedig nem humoros karikatúraként, hanem példaképként jelennek meg. Mást nem is tudunk mondani: nagyon nagy fel a Guinnessnek!

Ugyan a videó tényleg elképesztő ruhaösszeállításai kétségeket ébreszthetnek a szemlélőben, az ábrázolás kifejezetten hiteles. Ugyan a reklám stylistja vitt magával ruhadarabokat, a szereplők nagyrészt a saját féltve őrzött kincseiket viselték. A forgatás Kongó helyett Dél-Afrikában zajlott, és nagyobb hangsúlyt fektettek a színes darabokra - a valóságban sok Sapeur visel egyszínű összeállításokat - de a szubkultúra szellemisége érintetlenül maradt. A BBC készített egy kisebb összeállítást, amiben egy eredeti kongói fotósorozatot is leközölnek, érdemes megnézni. A Guinness pedig egy ötperces dokumentumfilmmel egészítette ki a reklámot.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat