Könyvborító dizájn - így néz ki egy jó könyv 2013-ban!

Sao Paolo-i Batman könyv tipografikus dizájnnal, lisztes kenyér a deszkán héberül, szemiotikai elemzés, gyufakönyv , és egy kötet a síró nőről. Bizony, ilyen egy mainstream könyvborító!

Már a könyvek sem olyanok, mint régen. Nem elég a szerző jól hangzó neve és a kötet érdekes címe, bizony a könyvborítónak is impozánsnak, lehengerlőnek kell lennie. A korábbi szokásoktól eltérően ma már nem fontos, hogy a szerző és a cím hagyományos szöveggel szerepeljenek a köteten, az lehet a könyvborító grafikájának szerves része. Alapvetően a minimalista stílus hódít, de sokan használják a '30-as évekre jellemző grafikai megoldásokat, vagy a papírtól eltérő borítóanyagokat.

A brazil olvasók számára készült ez a különleges, Batman-ről szóló kötet, melyben a denevérember Sao Paolo-ban harcol a szebb jövőért. A könyvborítót a Casa Rex dizájnügynökség tervezte, akik már négyszeres győztesei a Rebrand 100-díjnak, melyet világszerte elismerés övez. A könyv borítóján és belső illusztrációin is egyfajta tipografikus dizájn látható. Az ügynökség ugyanis úgy döntött, hogy szakítanak a hagyományos könyvborítók világával és megalkotják ezeket a narratív képeket.

Ez a borító egy séf és egy dizájner álmait valósítja meg, héberül jól értő olvasókat világosítanak fel arról, hogy milyen a jó kenyér. A páros egyébként egy párizsi pékségben találkozott először, ami úgy tűnik nem csupán a véletlen műve volt.

Ezt a könyvet Stefan Sagmeister osztrák grafikus és tipográfus munkásságáról írták, egész pontosan munkáit elemezték a szemiotika tudományán keresztül. A borítót az olasz Metteo Giuseppe Pani készítette s a címnek megfelelően Sagmeister grafikáit vette alapul és elemezte kézírással. A könyvborító ráadásul két részre (szintre) is bontható, ha úgy tetszik a szavak és a látvány szintjére.

Az alább látható könyv csak első ránézésre szól hisztis nőkről, ha jobban megnézzük, rögtön észrevehetjük, hogy itt egy kötet a kötetben csínyről van szó. Ezt Szingapúrban készítették, méghozzá karácsonyi meglepetésként egy reklámügynökség ügyfeleinek. A kisebbik kötet valójában egy szemtelen útmutató volt arra, hogyan lehet bekerülni a Mikulás legjobb történeteibe.

Végül de nem utolsó sorban érdemes szemügyre venni Snoop Dogg (ma már inkább Snoop Lion) tavalyi elszívható dalgyűjteményét. Nem csalás nem ámítás, a gyufásdobozra emlékeztető kötet minden lapja cigarettapapírból van, melyet a perforáció mentén letéphetünk és cigarettát sodorhatunk belőle. (De csak akkor, ha nem bánjuk, hogy elszívjuk a papírral együtt a Snoop kézírásával írt dalszövegeket is.) 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat