Kreatívan az állatokért

Az állatvédő szervezetek kreatív, humoros, néhol pedig sokkoló kampányokkal próbálják felhívni a figyelmet az állatok kiszolgáltatott helyzetére.

Az állat- és természetvédő szervezetek nincsenek egyszerű helyzetben, mivel többnyire nem kapnak milliós nagyságú pénzeket kampányaik finnanszírozására, bár a legismertebbek már elég adományt szedhetnek össze, amiből kreatív kampányokat készíthetnek. A  szokásos védd meg az állatokat szöveg már nehezen adható el az embereknek, ezért aztán ők is megpróbálnak valami figyelemfelkeltőt alkotni.

A PETA példáulmindig is komoly kampányokat folytatott az állatok védelme érdekében, ám a napokban innduló reklámhadjárata igazán ütősre sikeredett, ugyanis sokkoló plakátokkal küzdenek a szőrméből készült ruhák, kiegészítők készítése, és azok hordása ellen.

A plakátokon a legkedveltebb mesefigurák láthatóak, ami önmagában nem megrázó, csakhogy Micimackó vagy éppen Tapsi Hapsi döglötten fekszenek, nyaktól lefelé megnyúzva. A sokkoló plakátokat egy San franciscoi ügynökség, a Miami Ad School készítette, remélve, hogy eljut végre az emberekhez az üzenet, miszerint „Fur has no happy ending”.

 

 

 

A WWF júniusi kampánya inkább a humoros vonalat választotta, természetesen némi ironiával, hiszen a plakátokon különböző állatok a fejüket fogva kérdezik: "What on earth are we doing to our planet?". A kampányt az UncleGrey ügynökség jegyzi.

 

 

 

Az RSPCA Australia érzelmi oldalról közelíti meg az embereket, legalábbis legújabb kampányában azt állítja, hogy az állatok és az emberek között valójában nincs is olyan nagy különbség. Az Engine Group ügynökség ötlete alapján készülő plakátokon állatok láthatók emberi szemekkel, plusz olyan ifók, mint például, hogy egy malac és egy csecsemő intelligáncia szintje megegyezik, ezzel is bizonyítva a fenti állítást. A kampány az "All Creatures great & small" nevet viseli.

 

 

 

Az APES nevű természetvédelemmel foglalkozó szervezet nálunk talán kevésbé ismert, azonban legutóbbi videója igazán elgondolkoztató. A reklámot a Cannes-ban is sikert arató Ogilvy & Mather ügynökség készítette. Az éppen, hogy egy perces rövid kis videóban egy gorillát láthatunk, ami az erdőben nézelődik, majd egyszer csak egy doboz festék és egy ecset kerül a kezébe. A végeredményt nézze meg mindenki maga, de a végső szlogen igazán megdöbbentő és szívbe markoló: "If I were a panda, would you save me?".

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat