Lányok, a Google üzeni, hogy maradjatok a konyhában!

A legbarátságosabb munkahely és a legnemesebb célokért kiálló brand gépezetébe soviniszta eredetű homokszemek keveredtek. 

A Google által használt reklámtargetálálsi algoritmusok másképp viselkednek női és férfi felhasználók esetén. Az igazán rossz hír persze nem az, hogy a pornóhirdetéseket a férfiak kapják, míg a nőket receptkönyvek olvasása felé terelik. Jóval problematikusabb, amikor magasabb keresettel járó álláshirdetésekkel, elsősorban a férfi felhasználókat céloznak meg.

A kérdést a Carnegie Mellon Egyetem kutatócsoportja vizsgálta. Anupam Datta professzor és csapata egy Ad Fisher nevű szoftvert hoztak létre, melynek segítségével munkakereső oldalakat látogató internetes kereséseket szimuláltak. Az eredmény alapján a magas egzisztenciájú álláshirdetések 1852 alkalommal jelentek meg a férfiként regisztrált tesztfelhasználóknak és 318 alkalommal a női tesztfelhasználóknak. Datta hangsúlyozta, hogy az efféle diszkrimináció társadalmi szempontból aggasztó voltát növeli, hogy felhasználói oldalról átláthatatlan.

"Ez egy ciklus része: az emberi érzékelés befolyásolja a keresési eredményeket, amelyek így befolyásolják az emberi érzékelést."  - fogalmaz Cynthia Matuszek számítógép-etika professzor, aki korábban a Google képkeresőjének nemi előítéletességét kutatta.

A Carnegie Mellon csapata szerint az algoritmusok szexista működése nem feltétlenül a Google hibája, sőt nem is a hirdetőket okolják. Félőnek tartják, hogy a Google elvesztette a kontrollt saját automatizált hirdetési rendszere felett. Manapság társadalmunkban elfogadott, hogy fontos kérésekben algoritmusok döntenek, ezért a kutatás eredményei további kérdéseket vetnek fel. 

Mindeközben Magyarországon

Magyarország a 2014-es Gender Gap Index szerint 142 országból 93. helyezést ért el a nemek közötti egyenlőség listáján. Aggodalomra tehát itthon nincsen okunk, a nők itthon reklámtargetálálsi algoritmusok nélkül is tudják, hol a helyük.

via The Verge, Kreatív, The Washington Post

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat