Légyott Rófusz Ferenccel

A DUE médiahálózat 20. alkalommal megrendezett sajtófesztiváljára látogatott a hazai Walt Disney, Rófusz Ferenc, Oscar-díjas rajzfilmrendezőnk és legjobb barátja Mr. Oscar.

Az NMHH Mecenatúra Moziban teltházas közönség előtt tudhattunk meg érdekes dolgokat többek között a rendező újonnan készülő filmjéről, a Toppic-ról. Kezdésként egy kis nosztalgia, a Légy című rajzfilm röpített vissza minket a múltba, ezzel meghozva az első kérdést:

 

- Sosem láttam még élőben Oscart. Kedves emlékeket idéz?

Az az igazság, hogy mivel magára a díjátadóra az akkori politikai helyzet miatt nem utazhattam ki, sokkal visszafogottabb keretek között kaptam meg a szobrot. Az úgy volt, hogy évekkel később kijutottam Amerikába, és meghívott a Walt Disney utolsó nagy animátora a házába. És mutatott a bőröndömre, hogy mutassam meg a remekmű, a Légy rajzait. Nem is értettem, hogy mit akar, hiszen azok a rajzok nagy stócokban, több szekrényt megtöltenek, lehetetlenség lett volna egymagamban elhozni. Erre megcsodálkozott, hogy ő azt gondolta, hogy majd dedikálva, eladjuk a rajzok darabját 50 dollárért, és az összegyűlt pénzből megcsinálhatom a következő filmem. Kaptam is a fejemhez, hogy rohanok vissza rögtön Magyarországra értük, és mehet a dolog. Másfél hónap múlva hazajutottam végre, és akkor éppen festették a Pannon filmstúdiót. A rajzokat meg kipakolták, szanaszét hordták. Körülbelül 160 darab maradt meg összesen. Ekkor tanultam meg, hogy mi az a merchatising. Nem is hittem volna, hogy egy razfilmből lehet pénzt csinálni a leadás után.

- Említette, hogy a politikai viszonyok miatt akadályozták a kijutást. Mégis mire voltak kíváncsiak?

A légy esetében arra, hogy ki üldöz kit. Ki a légy, és ki az ember. Ilyen szempontból az Oscar elnyerése inkább negatív dolgokat hozott magával, mintsem dicsőséget. Itthon nagy port kavartak körülötte, mindenféle összeesküvést beleláttak. El is vette a kedvem, ezért elmentem Németországba zenésznek, onnan pedig Kanadába vezetett az utam.

- Rendezőként mégis maradandóbbat tud alkotni, ahogy ezt mutatja készülő razfilmsorozata, a Toppic is. Mi az alapkoncepció?

A rajzfilmsorozat manószerű lényekről szól, akik a különböző ünnepnapokért felelősek. Legyen az szülinap, karácsony, húsvét. A demó videónkat a szülinapi részről készítettük. A tervek szerint körülbelül 20 kisfilmet tervezünk belőle, mindegyik rész egy ünnep feldolgozását mutatja majd be. A 6-7 éves korosztályt célozzuk ezzel, akik rengeteget tanulhatnak a hagyományokról és az ünnepnapok fontosságáról.

- Miben lesz ez a produkció más a többi Walt Disneys tucatfilmtől?

Szerintem a mai gyerekeknek kevés olyan példát állítanak a modern rajzfilmek, amik a helyes viselkedést, a tanulást helyezik előtérbe. Mi egy olyan új koncepcióba helyezzük a mese világát, ami az ünnepeken keresztül tanulva mulattat. Egy hat éves gyereknek pedig igénye van az ilyesmire. A sorozatokat egyébként narrációval tervezzük tolmácsolni, nem lesz a karaktereknek külön hangja.

- Végül, hol találkozhatunk majd a produkcióval?

Egyelőre az első részt készítjük, várjuk a befektetőket és az már megállapodás függvénye, hogy hogyan tovább. Könnyen lehet azonban, hogy a szerzői jog védi a Toppic nevet, így valószínűleg nem ezen a címen lesz elérhető a sorozat, hanem az eredetileg is tervezett Hobbi néven.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat