Lehet érdemesebb már a videócsatornánkat is Facebookon üzemeltetni?

A nézettségszám akár többszöröse is lehet a YouTube videókéhoz képest.

Egy Mic nevű amerikai blog elindított egy társadalmi problémákról szóló, 8 részes videósorozatot „Flip the Script” néven. A részeket feltöltötték Facebookra, és két hónap alatt összesen 33 millió megtekintést produkáltak (a megtekintés legalább 3 másodperc lejátszási időt jelent). Csak egy áprilisi rész, ami a retardált szó használatának problémáját boncolgatja 15.2 millió megtekintést, 186.000 megosztást és 62.000 like-ot produkált

„A Facebook teljesen megváltoztatta a videók disztribucióját és felfedezését” mondta el a oldal ügyvezető igazgatója.

A Flip the Script sorozatot feltöltötték Youtube-ra és Twitterre is, de a videók nézettsége a töredéke maradt a Facebook csatornáénak. Mind a 8 YouTube verzió 1-1 millió megtekintés alatt van, tehát a Facebookos társaik összmegtekintés-számának durván a negyedét produkálták.

Van rá magyarázat, hiszen az oldalnak nincsen normális YouTube feliratkozó bázisa, de ettől függetlenül is nagy a rés. „A YouTube-on úgy lehet fenntartani a növekedést és a figyelmet, ha minél rendszeresebben posztolsz, Facebookon pedig már alapból megvan egy nézőközönség-mag, akik a saját műbírálóidként szolgálnak, és rajtuk múlik, hogy szélesebb körökbe is eljut-e az üzeneted. Facebookon ez sokkal könnyebben megy, mint YouTube-on, ezért sokkal jobb publikációs forma lehet – magyarázzák az elemzők.

Kíváncsiságképpen megnéztem az új virál-gyanús őrületet, az amerikai Red Nose Day-re készített Coldplay Game of Thrones musicaljéhez készült videót. A 12 perces ízelítőanyagot a Coldplay hivatalos Facebook oldalán (37 millió like-kal), jelenleg 526.579-en látták, 21.000-en like-olták, 13.400-an osztották meg. Ugyanez a videó a Coldplay hivatalos YouTube csatornáján (3.5 millió feliratkozóval) 9.500 megtekintésnél jár, és 6.300-an like-olták a YouTube-on belül. Fontos hozzátenni, hogy mindkét videót ugyanabban az időben tették ki, sőt a Facebookon levőt nagyjából egy órával előbb is.

Kíváncsi vagyok, pár napon belül mekkora lesz a különbség, de a két platform nézettsége között így is elég nagynak bizonyul a szakadék.

via Digiday

 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat