LeWAKA-WAKArhatatlan a márkákról a VB őrület

Nemcsak a hivatalos támogatók pörögtek rá a focira, hanem mindenki más is. MINDENKI MÁS IS.

Lassan már minden, hazánkban is jelen lévő márkának van valami brazil VB-s "limitid edisönje". Emlékeim szerint az egész Pelé márciusi budaörsi Tesco-látogatásával kezdődött, azóta pedig elszabadult a pokol. Tulajdonképpen gyakrabban találkozni a nem hivatalos támogatókkal a kereskedelmi tévék reklámblokkjai alatt, mint a hivatalosakkal. A június 12-én kezdődő játékokra mindenki teljesen rápörgött.

1. Kezdjük talán a sort a fent már elsőnek minősített Tesco promóciójával, melyhez megvették a futballsztár Pelét. Március 26-án a budaörsi áruházban tartott rövidke közönségtalálkozót, melyet az Origo újságírója így írt le akkor: "A Tescót dicséret illeti, mert a Pelé-ünneplést - hiszen erről volt szó - nem csúfították el PR-maszlaggal, a brazil megkapta a kellő tiszteletet, nem a termék, hanem a reklámarc állt a középpontban." Ezután indult útjára a "Pontszerzés Pelé módra" elnevezésű akció, melynek keretében értékes foci VB-s/Pelés labdákat, illetve táskát lehet vásárolni/nyerni.

2. Az áruházláncoknál maradva, hogy valami rendszer is legyen ebben a felsorolásban, a Lidl a következő. Az Angliában már a Tesco-nál is sikeresebb üzletben május 22-e óta tartanak a Focihetek. Ennek keretében a vásárlók itt is szert tehetnek sárga-zöld focilabdára, de akár ugyanilyen férfi alsónadrágot vagy chips-et is vehetnek.

3. Legyen a sorban a következő a Danone Activia, mely ugyan nem a labdarúgó világbajnokság hivatalos támogatója, de az eseményt felhasználva kiállt egy jó ügy érdekében. Összefogott ugyanis az előző VB himnuszát éneklő Shakira-val, hogy legújabb dalának klipjén keresztül hívják fel a figyelmet az éhező gyerekekre világszerte.

4. Az eresztésből nem maradhatott ki a Mondelez Magyarország sem, ők stílszerűen a sárga-kék csomagolású TUC kekszen keresztül fociznak. A "Mutass sárgalapot az éhségnek és nyerj!" elnevezésű játék fődíja egy kétszemélyes utazás Rio de Janeiro-ba, de naponta kisorsolnak egy iPad Airt-t és 10 focilabdát.

5. Áttérve az italokra, érdemes megemlíteni a Borsodit is, akik nyilvánvalóan szép haszonra tesznek majd szert a világbajnokság alatt különösebb igyekezet nélkül is. (A többi sörmárkával egyetemben.) Új reklámfilmjük címe: "Hogyan legyél világbajnok gólkirály 3 lépésben?" A promóció ideje alatt a dobozokon olyan nyitófüleket helyeznek el, melyek segítségével gyerekjáték a sör pohárba öntése.

6. Nem a Borsodi az egyetlen alkoholos ital, amelyik készül a világbajnokságra. Az Unicum a részt vevő válogatott csapatok nemzeti színeibe csomagolta termékeit. "A 0,5 és 1 literes kiszerelésű Unicum öltözik a foci színeibe, a limitált kiadás május 20-tól kerül a kereskedelembe,a megszokott áron és a készlet erejéig. Az 1 literes kiszerelésnek köszönhetően nem csak hipermarketekben, de egyes HoReCa egységekben is megtalálható lesz. Az Unicum focis kampánya júniusban zajlik, mely során az „Unicum –több mint220 éve verhetetlen!” szlogennel kísért kreatívot Budapest mellett vidéki nagyvárosokban, illetve a vezető online és print magazinok sport rovataiban lehet majd megtalálni. A focipalack ugyanakkor promóciók részese is lesz, Facebook-alapú játékokban is lehet majd nyerni" - szól a sajtóközlemény.

7. Egy mondat erejéig érdemes megemlíteni a Ballantine's italmárkát is, akik egy új ízesítésű különkiadást dobtak piacra a hagyományos italból, mely a Ballantine's Brasil nevet viseli. A különlegességet országszerte kínálgatják a szórakozóhelyeken bulizó fiataloknak.

8. Az étel- és italmárkákon túl is van élet, már ami a vébéhangulatot illeti. A leginkább borotvamárkaként ismert Gillette kiadott legjobb termékeiből egy egyedi gyűjteményt, mely a labdarúgó VB színeit viseli. Emellett print kampányuk is van, melynek szövegei ehhez hasonlóak: "A szépen megnyírt pályától a szépen megnyírt arcig a precizitás a kulcs."

Képgaléria a Gillette-ről:

9. Végül, de nem utolsó sorban, hadd mutassam be a Media Markt focis, de nem sárga nyereményjátékát. Hat legújabb videójukban egy ikerpár látható, akik mindig tévednek valamiben. A játékban résztvevők feladata, hogy ezt a hibát kijavítsák. A szerencsés Sony tévét nyer, melyet a nyitómeccs napján szállítanak ki hozzá.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat