Londonban felvették a harcot a hajléktalan-tüskék ellen

Néhány aktivista megelégelte a dzsentrifikációból fakadó képmutatást.

Gondolkodtál már azon, hogy miért olyan kényelmetlenek a padok (már ha vannak) a gazdagabb, üzleti negyedekben? Hogy ne üldögélj olyan sokat, hanem menj, és inkább vásárolj. Ráadásul még a hajléktalanok sem tudnak ott aludni.

Biztos láttál már olyat, mikor egy padra felesleges karfákat tesznek, hogy egyáltalán ne lehessen rendesen elférni (pláne nem elfeküdni), vagy valamilyen más módon ellehetetlenítik a kényelmérzetet. Ez annyira bevett szokás, hogy még neve is van: „defenzív építészet”.

Ide tartozik az itthon is nagy botrányt kavart „hajléktalan-tüske” is, amire most Londonban gerilla-akciót épített néhány aktivista.

A tüskékre ugyanis matracokat ragasztottak, hogy bárki kényelmesen le tudjon ülni, vagy akár feküdni, sőt még egy kis könyvespolcot is kihelyeztek, olyan olvasnivalókkal, mint John Gledhill „The New War On The Poor, vagy Bradley Garett „Explore Everything: Place Hacking The City művei.

Helyszínül a londoni Curtain Road-ot választották, ahol nagyon erősen jelen van a sokak számára problémát jelentő dzsentrifikáció.

„A tüskék nem szolgálnak mást, minthogy besöpörjék a szegények és az egyenlőtlenség valóságát a szőnyeg alá, hogy neked ne kelljen látnod és foglalkoznod, amiért amúgy tehetnél valamit” mondta el az akció vezetője, Leah Borromeo.

via Co.Exist

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat