Ma van az internet lelassításának napja!

Szeptember 10-én tartják az Internet Slowdown Day-t, melynek során azt imitálják civilek, mennyire rossz lenne, ha életbe lépne az Amerikában régóta erőltetett netsemlegességi szabályozás.

A netsemlegességi szabályozás lényege az lenne, hogy kialakulnának gyors, valamint lassú sávok, így nem mindenki ugyanolyan sebességgel juthatna hozzá ugyanahhoz az információhoz, tartalomhoz. Jelenleg ugye ez az időtartam saját internetkapcsolatunk sebességétől, illetve a szerverek gyorsaságától függ. A tervek szerint azonban ezt mesterségesen lassítanák bizonyos nagyobb adatforgalmat bonyolító weboldalak esetében.

A ma megrendezett akció mögött a Fight For The Future (Harcolj a jövőért!) elnevezésű civilcsoport áll. A kezdeményezéshez csatlakozott több nagy internetes cég is.

Reddit, Kickstarter, Mozilla, Meetup, Foursqare, Vimeo, Bittorrent, Wordpress, Netflix

Fontos tudni, hogy a tüntetés csak szimbolikus, valójában egyik vállalat sem lassítja a felhasználók hozzáférésének sebességét, csupán egy tájékoztatót helyeznek el oldalaikon, hogy felhívják az emberek figyelmét az ügyre.

 

Az Index.hu így foglalta össze a netsemlegességi szabályozás lényegét: "Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) új szabályozása megengedi az internetes szolgáltatóknak, hogy különböző díjszabást alkalmazzanak a különböző cégekre, ha azok gyorsabb szolgáltatást szeretnének nyújtani ügyfeleiknek. Elsősorban az olyan szolgáltatók lehetnek érintettek, mint a Comcast, Charter, Verizon, AT&T, Cox Communications. Az internetszolgáltatók a jövőben sem blokkolhatnak tartalmat és nem diszkriminálhatnak bizonyos weboldalakat. De különleges bánásmódot ajánlhatnak, feltéve hogy az árak ésszerű keretek között maradnak. Végső soron az FCC dönt arról, hogy mi az ésszerű."

Az akcióban bárki részt vehet, aki rendelkezik saját weboldallal, bloggal, iPhone vagy Android applikációval, de azoknak sem kell kimaradnia, akik csak Facebookon (esetleg Twitteren) vannak jelen, nekik készültek ezek a profilképek.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat