Macska+Mém=$$$?

Úgy tűnik, hogy mémképes macskákkal reklámozni még mindig újszerű és nyerő ötletnek tűnik. Most a Friskies állt be a sorba, egyenesen a legendás Grumpy Catet szerezve meg reklámarcnak.

Még májusban írtunk a Home Depot Tumblr-kampányáról, aminek főszereplője Richard, a szarkasztikus és mogorva macska volt. A figura inspirációja pedig nyilvánvalóan a Grumpy Cat (mogorva macska) névre hallgató internetes mém. A Friskies, talán okulva a Home Depot sikertelenségéből, most megszerezte az eredeti Grumpy Catet "szóvivő-macskának" (komolyan, az angol sajtóközleményben "spokescat"-nek hívják, a spokesperson mintájára...).

Az egy dolog, hogy az internet tele van macskás mémekkel, de a reklámszakma mintha kényszeresen próbálná a lehető legrosszabb eredményekkel kihasználni ezt. A Home Depot próbálkozását valószínűleg már nem lehet felülmúlni kínosságban. Májusban még 54 milliós elérésről lelkendezett a barkácsáruház marketingosztálya, de mindent elmond, hogy júniusban "nyári szabadságra" küldték Richardot, aki azóta se tért vissza. A Tumblrről még a posztjait is eltávolították, és csak az őt melegebb éghajlatra elküldő kommentek maradtak. „Csak annyit mondanék, hogy az álmában fogom meggyilkolni Richardot, ha még egy posztot szponzorál”. Richard, a macska egyenesen a Tumblr natív hirdetésekkel való bénázásának az arcává vált. A Friskies pedig mégis újra sorba áll a pofonos-ládánál.

Egyetlen okuk van a bizakodásra: Grumpy Catet nem ők találták ki. A mém szereplője egy Tardar Sauce nevű keverék nőstény, aki Arizonában éldegél Tabatha Bundesennel. Tavaly szeptemberben indult el a világhír felé, amikor Tabatha bátyja felrakott róla néhány képet a Redditre. Gyakorlatilag napok alatt az egyik legnépszerűbb netes mémmé vált, decemberben érve el a csúcsot. Megdöbbentő tény: az Egyesült Államok után Magyarországon keresnek rá a legtöbben a Google Trends szerint.

A macska gazdája eleinte furcsán fogadta, hogy a mogorva arca miatt lett híres, külön posztban hívva fel a figyelmet arra, hogy igazából jó kedélyű, kedves kis cicus. De mivel történetünk Amerikában játszódik, Tabatha is hamar ráérzett a cicusban rejlő lehetőségekre, és azóta már jelent meg Grumpy Cat könyv, mindenféle ruhadarab, és egy Grumppuccino névre hallgató "prémium kávéital". Azt pedig tényleg meg se kell említeni, hogy nyilván egy film is készül, Hollywoodban, annyira magától értetődő.

Viszont ez egy mémnél gyakorlatilag a történet végét jelenti. Hiába van több, mint egy millió lájkolója Facebookon, és százezer követője Twitteren, a Google kimutatása alapján erősen csökkenőben van a népszerűsége. És a Friskies reklámok sem fognak ezen változtatni, sőt, valószínűleg csak taszítanak rajta egyet a lejtőn. Azt egyelőre nem árulták el, hogy milyen kampányokat terveznek vele, hiszen a sajtóközlemény szerint "nagyon elfoglalt". Arra mindenesetre lesz ideje, hogy átvegye az életműdíjat (sic!), a Friskies netes macskás videóknak szervezett gálaestjén (sic! sic! sic!). Viszont a Friskies itthoni csapatának valaki szóljon, hogy érdemes átvenniük a kampányt, mert a Google Trends alapján nagy kaszálás várható.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat