Magyar designer brandek a weben

Ezen a címen rendezett workshopot a Carnation Group az idei Design Hét alkalmából. A Narval Market és a Stilshop webshopok mellett a Chobopop, a Virivee és a Kronex tervezői beszéltek az érvényesülés lehetőségeiről.

A kerekasztal-beszélgetésre sikerült a Carnationnek az online jelenléthez kifejezetten máshogy hozzáálló szereplőket összegyűjteni. A Chobopop alkotópárosa szinte kizárólag a society6 weboldalon keresztül kínálja termékeit, Vig Virág ugyan jelen van webshopokban, de igyekszik onnan is a Virivee oldalára terelni vásárlóit, Királyfalvi Károly pedig csak a saját weboldalában hisz. Még a két webshop, a Narval Market és a Stilshop között is vannak különbségek: a Stilshop a tervezőkre bízza saját profiljuk létrehozását, a Narval viszont ezt egy kézben tartja. Az este során szépen kirajzolódtak az egyes megközelítések közti különbségek, így mindenki eldönthette, hogy neki melyik lenne a leghasznosabb.

Hoffmann Petra a Stilshoptól egy kicsit mintha megbánta volna, hogy túl nagy szerepet szántak a tervezőknek. Sokszor találkoznak azzal, hogy nem megfelelő minőségű képek, leírások kerülnek a termékekhez. Az egyszemélyes cégek világában ez persze nehéz lehet, mert a tervező csinál gyakorlatilag mindent. Arra ösztönözte a hallgatóságot, hogy igyekezzenek az ismeretségi körükből szerezni valakit, aki jó fotókat készít, vagy képes megírni egy szöveget.

Ezzel egyetértett Bánhegyi Csanád, a Narval Market alapítója is. Szerinte nagyon oda kell figyelni arra, hogy hogyan van felépítve a brand, legyen ez bármilyen szitokszó is. Minden körítésnek, még a csomagolásnak is kidolgozottnak kell lennie, és ehhez tényleg az ismerősök megmozgatása a legjobb taktika.

Királyfalvi Károly, vagy a street art világában jártasak számára Drez nem hisz a webshopokban. Úgy gondolja, hogy a saját oldal személyesebb kommunikációt tesz lehetővé, úgy mintha az otthonába invitálná meg a vendégeket. A shopokkal elérhető gyors népszerűséggel ellentétben a lassú víz partot mos elvében bízik. Ugyan Vig Virág is saját honlapot készített harisnyáinak, továbbra is fenntartja profiljait az olyan shopokban, mint az Etsy.com vagy a DaWanda. Igyekszik viszont innen átirányítani a leendő vásárolókat a saját oldalára. Az ő történetének az érdekessége, hogy már maga mögött tud egy sikeres kampányt a Kickstarter közösségi finanszírozó oldalon. A csavar, hogy nem elsősorban a pénzügyi támogatás miatt fordult ehhez a megoldáshoz, hanem egyfajta direktmarketing eszközként. Azaz, amennyiben esetleg nem jön össze a szükséges összeg, akkor is jó pár potenciális ügyféllel kerül kapcsolatba.

Ez pedig nem elhanyagolható előny, ugyanis mindannyian említették a fogyasztás kiszámíthatatlanságát. Királyfalvi többször járt úgy, hogy a közönségszavazáson kiválasztott terméket egyszerűen nem vették, miután legyártásra került. Míg a Facebookon legkevésbé népszerű termékből jóval több fogyott. Gál Csaba a Chobopoptól más megvilágításba helyezte a problémát: ha egy termékük eladásai visszaesnek, az általában azt jelenti, hogy valahol lopott másolatokat kezdtek el belőle forgalmazni, elsősorban Thaiföldön és Japánban, de budapesti designboltokba is került már másolt darab. Viszont ha Tumblr-en, vagy blogokon foglalkoznak egy mintájukkal, az általában hirtelen növekedést eredményez.

Persze az este egyik legfontosabb kérdése végül az lett, hogy „Meg lehet-e ebből élni?”. Az elhangzott válaszok szerint pedig ez elsősorban hozzáállás kérdése. A Chobopop csapata elsősorban keresetkiegészítésként, és ismeretség növelő eszközként tekint a society6-en futtatott boltjukra. A Stilshop alapítói sem tekintik céljuknak, hogy megéljenek ebből, és ezért nem is érzik bajnak, hogy nem tudnak. Királyfalvi úgy érzi, hogy működhetne, de nem célja, és ezért nem is tesz érte semmit. Ezzel szemben a Vig Virágot már egy év után képes eltartani a Virivee, és úgy gondolja, hogy pár hónap múlva még egy embert ki tud termelni. A Narval Market öt hónapja van a piacon, és jelenleg az oldal eltartja magát. Visszahozni a befektetésből viszont a magyar oldal nem fog, csak a külföldi terjeszkedés.

Mindhárom jelenlévő dizájner beszámolt ugyanis arról, hogy a megrendeléseik túlnyomó része külföldről érkezik, bőven 90 százalék felett. Ebbe az irányba tapogatózik a Narval Market is, egyelőre részleges piaci bevezetésben gondolkodva, azaz egyes piacokra csak bizonyos termékcsoportokat fognak forgalmazni. Azaz a jelek szerint a magyar designer brandek jó eredményekkel tapogatózhatnak külföld felé az internet segítségével.

És hogy mik a legfontosabbak, ha valaki a példákon felbuzdulva belevágna? Gál Csaba szerint a legfontosabb, hogy szívügy legyen a brand. Fölösleges a trendeket figyelni, vagy célcsoportokat keresni, a vásárlókat az őszinte dolgok fogják meg. Vig Virág szerint elsőre lehetőleg minél kevesebb pénzt kell befektetni, inkább a visszajelzésekre kell figyelni, arra, hogy van-e érdeklődés. És végül: nem szabad a tökéletesre várni, mert akkor sosem kezded el.

(A képekért köszönet a Carnation-nek.)

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat