Magyar reklámplakátok az Iparművészetiben

A két világháború közötti időszak hazai reklámplakát-művészetét bemutató kiállítás nyílik az Iparművészeti Múzeumban április 25-én.

A magyar kereskedelmi plakátnak legalább két világszínvonalú korszaka is volt - az egyik a mindenki által ismert szecessziós vonal, a másik pedig a kicsit elhanyagoltabb, a 20-as évektől elterjedt avantgárd irány. Most ezt a fehér foltot tölti ki a térképen az Iparművészeti Múzeum a

"Merészebb, mint a festészet - A modern magyar kereskedelmi plakát 1924-1942" című kiállítással. A tárlat alapját képező plakátok az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményéből származnak, de kiegészítették őket az Iparművészeti Múzeum saját anyagával, és magángyűjtemények darabjaival. A 102 plakátot felvonultató gyűjtemény 2009-ben Bakos Katalin műveszettörténész rendezésében megjárta már Spanyolországot is, ideje volt hát, hogy itthon is debütáljon.

A plakátok mellett a reklámozott termékek is megjelennek majd a kiállítási térben, így téve teljesebbé a korszak bemutatását. Mi személy szerint nagyon várjuk a tárlatnyitást, ezek az évek tényleg csodálatos munkákat szültek. Az első világháború után hazatelepülő magyar avantgárd művészek hamar felpezsdítették a plakátművészetet, sokkal nagyobb sikereket aratva az utcán, mint a szalonok világában. Kassák Lajos, Bortnyik Sándor és Berény Róbert munkái pedig a mai napig széles körben ismertek tudtak maradni.

További információk itt.

Bortnyik Sándor

Berény Róbert

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat