Meddig vicces, ha valami nagyon gáz?

Egy cikis reklám hatékonyabb, mint egy előre megírt, humorra építő tévészpot. Legalábbis az utóbbi időszak kampányai alapján a kreatív szakemberek így gondolhatják.

Ciki reklámot készíteni ciki. Vagy mégsem? A legtöbb reklámügynökség csak véletlenül forgat később kínossá váló reklámfilmeket, eredetileg nem ez a céljuk. Emlékezzünk csak vissza Pocakra, akinek rémisztő hangjától az első perctől felállt a szőr a hátunkon. Erre a nem túl pozitív hatásra válaszként pár nappal később Pocak már sokkal szerethetőbb, bárgyú hangon beszélt hozzánk. Ekkorra azonban már késő volt, Pocakot a legtöbben hárították. És akkor nagyon finoman fogalmaztunk. (Lehet azt mondani, hogy egy reklámot vagy gyűlöljenek vagy szeressenek a lényeg, hogy beszéljenek róla, de itt szerintünk nem az utálkozás kiváltása volt a cél.) Vannak azonban olyanok is, akik eleve gagyit szeretnének gyártani, hátha így sokan a szájukra veszik, netalán még mémeket és gifeket is készítenek a figurából. A Geszti Péter vezette Okego reklámügynökségnek és a Grando internetes plázának például kimondottan ez volt a célja, amikor életre hívta Kurzorkezet.

Kurzorkezet tavaly novemberben ismerhette meg a közönség. A vele készült első kisfilmben egy új főnévi igenevet, a grandózást igyekezett a fejekbe verni. Az új szó jelentése: vásárlás a neten. És az utolsó, egyben legjobb mondat: "Grandózzon kazánt brutális áron!" Az ár szón kívül itt bizony semmi sem stimmel. Nézőként most hallottam először, hogy grandózni, ezt még szoknom kell, de miért vennék karácsony előtt kazánt, és miért brutális áron? Mémekre pedig emlékszik valaki? Nem? Pedig egy van, melyet a Magyar Narancs újságírója készített.

"Grandózni"

"Grandózzon laptopot brutális áron!"

Kurzorkéz idén nyáron újra képernyőre került, ezúttal platina szőke hosszú frizurával, az elmaradhatatlan "hátozással" és a megunhatatlan pixeles kurzorkesztyűvel. Időközben lett neki egy fejnélküli asszonykája és egy csemetéje is (neki megvan a feje). A merevfalú medence csak a ráadás volt. Kurzorkéz 2013 nyarán élőben is megmutatta magát a világnak, júniusban a Comet gálán bökdöste Szabó Zsófit, majd most július végén a Széll Kálmán tér aszfaltján medencézett. Ezzel azonban úgy tűnik véget is ér a figura pályafutása, a Grando nyári kampánya a napokban ér véget.

"Grandózzon medencét nyári áron!"

Vannak azonban mások is, akik szívesen és élvezettel készítenek gagyit. A Dumafüred fesztivál fellépői minden évben rémesebbnél rémesebb reklámfilmekkel kínoznak minket a tévében. Mert ez "egy fesztivál, ami jobb, mint a reklámja!"

"Hozzatok még logót! Maradt hely!"

Érdekes módon a bankok is szeretnek ilyesmivel kísérletezni, bár azt nem feltétlen állíthatjuk, hogy eleve ez volt a szándékuk. Az Erste Bank kreatívjai például egész biztosan vicces kedvükben voltak, amikor ennek az eredeti tévészpotnak leforgatták az egzotikus, a szőke, illetve az öregfiúk verzióját. Szerintetek ez egy jól sikerült ötlet vagy sem?

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat