Még hogy hanyatlik a nyomtatott sajtó!

Tegnap megalakult Kína legnagyobb médiavállalata két újságkiadó összeolvadásából, összesen 731 milliárd forintnak megfelelő teljes eszközállománnyal. Külön kiemelnénk, hogy tényleg nyomtatott lapokról beszélünk. 

A sina.com portál híradása szerint a Csiefang Csoport és a Venhuj-Hszinmin Sajtócsoport egyesülése a konszolidáció irányába mutató kínai médiapiaci trendeket tükrözi. Ez a két vállalat adja ki Sanghajon túl a kelet-kínai part számos meghatározó lapját, így például a Shanghai Daily-t, a Shanghai Morning Postot, az Oriental Morning Postot, a Xinmin Evening News-t.

Csak a miheztartás végett: a létrejövő új vállalat 20,9 milliárd jüan (731 milliárd forint) teljes eszközállománnyal rendelkezik majd, s a lépéselemzők szerint a sanghaji médiapiac országon belüli jelentőségét is meghatározó mértékben növeli.

A hatalmas tőkemennyiség alapvetően persze nem meglepő, amennyiben tisztában vagyunk azzal, hogy Kína idén a világ legnagyobb nyomtatottlappiacává vált. A napilapok összesített napi példányszáma 114,5 millió, az olvasószám alapján a legtöbben 2,5 milliónyian az első számú központi napilapot, a Zsenmin Zsipaót olvassák. Az írott médiapiacot illetően ugyanakkor gyakran hangzik el a kritika, miszerint a piac túltelített, számos lap mindössze százas-ezres példányszámban forog.

A Shanghai Daily mai írása szerint - talán éppen a fenti kritikák miatt - az egyesülés után az új óriásvállalat a nyomtatott sajtótermékek erősítésén túl elmozdul majd az internetes média felé is. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat