Megéri 4,5 millió dollárt költeni egy Super Bowl hirdetésre?

Idén lehet, hogy a válasz: NEM.

A Super Bowl hivatalosan nem más, mint az amerikai futball világbajnokság, de ma már sokan emlegetik a reklámszakma legnagyobb eseményeként is. Pláne, hogy a sok-sok millió néző egy nagyobb hányada csak a híresen kreatív Super Bowlos reklámszpotok miatt tekinti meg a közvetítést.

A hirdető márkáknak nagyon vonzó a döntő, hiszen Amerika 21 valaha volt legnézettebb műsora mind valamelyik Super Bowl volt. Ráadásul az előrejelzések szerint a tegnap megrendezett, 49. döntő is felkerül a listára. Éppen ezért többségük úgy érzi, jó befektetés reklámidőt vásárolni a közvetítésre még akkor is, ha 2015-ben fél percért 4,5 millió dollárt kellett fizetniük. (Ez kb. 1,2 milliárd Ft.) A horribilis árra tekintve a többség mégis felteszi a kérdést, ez vajon tényleg megéri? Egyes számítások szerint idén talán nem...

CPM statisztika (Cost per Mille - vagyis Költség/1000néző)

A legkönnyebben úgy vonhatunk le viszonylag pontos következtetéseket a kérdésben, ha megvizsgáljuk a CPM statisztikát, vagyis megnézzük, mennyit kell egy márkának fizetnie ahhoz, hogy 1000 nézőhöz eljusson. Az átlagos CPM a 2015-ös Super Bowl-ra jelenleg 37,35 amerikai dollár, vagyis akkor éri meg kifizetni a 4,5 millió dollárt, ha a közvetítést minimum 120,5 millióan nézik.

Mennyire valószínű, hogy ez sikerült? (Még nem készültek el a statisztikák, egyelőre kérdéses a siker.) A tavalyi döntőt 111,5 millióan nézték, ami növekedés az azt megelőző év 108,6 milliós nézettségéhez képest.

Nem elképzelhetetlen, hogy idén 9 millióval többen nézték a bajnokságot, mint tavaly. Egyrészt a népesség növekszik, másrészt nagyon izgalmas, szoros mérkőzést vártak. Emiatt a már amúgy is hatalmas nézettséggel bíró Super Bowl-tól azt remélik, újabb gigantikus nézettségi rekordokat dönt majd meg.

Alkalmi vételből prémium termék

Tavaly jelent meg a Bloomberg magazinban Eric Chemi zseniális grafikonja, amely azt mutatja be, mennyivel gyorsabban nőtt a Super Bowl hirdetések ára az évek során, mint a mérkőzés nézettsége.

Ez azért alakulhatott így, mert kezdetben egy Super Bowl hirdetés megvásárlása afféle egyszeri, alkalmi vételnek számított, amivel nagy tömegeket lehetett elérni, ezért sok kisebb cégnek is megérte egyszer-egyszer erre költeni. Később azonban a növekvő árak miatt ők meghátráltak és előtérbe kerültek a mamutvállalatok. Nekik továbbra is jó lehetőség volt Super Bowl hirdetéseket venni, mert ezzel könnyen és hatékonyan jutottak el több millió emberhez.

Azzal azonban, hogy gyakorlatilag kisajátították maguknak az eseményt, az egekbe tornázták az árakat. (Számukra nem létezik túl magas ár.) Ezzel magyarázható, hogy mára ennyire drága 30 másodperc a döntőn.

A marketing lehetőségek Super Bowl-ja

Természetesen a fentiek nem jelentik azt, hogy Super Bowl hirdetést vásárolni rossz ötlet. Még ha nem is ez a legolcsóbb és leghatékonyabb módja annak, hogy több mint 100 millió amerikait érjünk el, akkor is ez a legjobb arra, hogy egyidejűleg szóljunk hozzájuk.

Ez az óriási méretű, egyidejűleg jelenlévő közönség teszi a Super Bowl-t kiváló hirdetési felületté a vadonatúj termékek és kampányok számára. Van valami egyedi abban, amikor az ember először lát valamit, a döntő pedig maximalizálja azoknak a számát, akik egyszerre teszik ezt. Ha pedig sikerült elég érdekeset mutatniuk, a következő hetekben milliók fognak beszélni róluk. Ezt a lehetőséget pedig érdemes kifizetni.

Nehéz megmondani, hogy a fenti következtetések valóban helyesek-e, de egy biztos, ha nő a gazdaság, a reklámra költött összegek még gyorsabban növekszenek. A recesszió idején, amikor a gazdaság csökken, a reklámra költött összegek még gyorsabban csökkennek. Ezen a télen az amerikaiak rég nem látott gazdasági növekedésnek örülhetnek, ami miatt a cégek még agresszívabban viszonyulnak minden reklámra költött dollárjukhoz. Ha ez a növekedés folytatódik 2015-ben, a következő Super Bowl-ra már nem lesz elég a 4,5 millió dollár sem.

A cikk forrása: vox.com

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat