Meghódítja New York-ot az agárdi pálinka

Október végétől a New York-ban és New Jersey-ben élők is ledönthetnek a vacsora mellé néhány cent igazi magyar pálinkát. Az agárdi hungarikum utat tör az amerikai piacon. 

Bár az Agárdi Pálinkafőzde mindössze 11 éve üzemel, a jó üzleti stratégia és a termékek kiváló minősége meghozta az eredményt. Az agárdi pálinka ugyanis október végétől az USA két államának éttermeiben is kapható lesz. A magyar termék ezzel egyszerre két amerikai piacra lépbe, New York- és New Jersey államba. Az első pálinkaszállítmány már úton van a keleti part felé. Ebben Agárdi Prémium barackpálinka és Irsai Olivér szőlőpálinka található. A későbbiekben a Prémium termékcsalád szilvapálinkájával bővítik a tengerentúli kínálatot.

Az USA-beli disztribúciós partner első körben a New York-i éttermeket és italkereskedéseket tölti meg pálinkával. A piackutatási eredmények szerint nagy az érdeklődés az eredetvédett magyar termék iránt. Az Egyesült Államok piacaira nagyon nehéz bejutni, mivel szigorú minőségellenőrzéseknek kell megfelelni, sőt az európai gyakorlattól eltérően, forgalomba hozatali engedély is szükséges. Az erős piacvédelem következtében ezt az engedélyt mindössze 5 évre állítják ki, ráadásul az egyéb szabályok államonként is változnak. Az Agárdi Pálinka az itthonitól eltérő címkével kerül az amerikai boltokba, hiszen az ottaniak erre a hagyományos küllemre aligha figyelnének fel. (Bár európai szemmel nagyon szépek ezek a címkék, mind tudjuk, hogy az ottaniaknak más a véleménye arról, mi néz ki jól.)

Az Agárdi Pálinkafőzde árbevétele 2012-ben elérte a 240 millió forintot, ám ez az összeg 15%-os visszaesést jelent a megelőző évhez képest. Ennek egyik oka, hogy tavaly sokkal rosszabb volt a termés, így kevesebb pálinka készülhetett. A másik, hogy az illegális piac egyre erősödik, az otthoni- és bérfőzés is hatással van az eladásokra. Ráadásul a legális piacon is egyre több az új szereplő. Ennek ellenére az Agárdi Pálinkafőzdénél bizakodóak, növekvő árbevételre számítanak. A 2013-as gyümölcstermés nagyon jó volt, korrekt áron lehetett jó alapanyagot vásárolni.

A pálinkafőzde árbevételének mindössze 1-2%-a származott eddig exportból, mivel nehéz külföldön olyan partnert találni, aki a terjesztésen, értékesítésen kívül a termék márkaépítését is vállalja. Az USA-ban sikerült üzletet kötni a megfelelő emberekkel, egy magyar származású partner végzi majd el a fent említett feladatokat saját disztribúciós cégén keresztül. A márkaépítés folyamán szerveznek majd éttermi és kiskereskedelmi promóciókat, termékkóstolókat, de egy nagyobb volumenű, online marketing kampányban is gondolkoznak.

A magyar cég egyébként épp egy nagyobb (100 millió forintot meghaladó) beruházás előtt áll, melynek keretében növelik a kapacitásukat és kiszélesítik a termékskálájukat. (Nem alkoholos, gyümölcsalapú termékekkel.) Ezt részben pályázati forrásból, részben saját erőből finanszírozzák.

Az Agárdi pálinkát kézzel palackozzák és címkézik, korlátozott mennyiséggel készül a legmodernebb technológia segítségével a kiváló magyar minőség jegyében. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat