Meglepő image-váltás az Axe-nál

Elhagyták a csajozós felállást, és a modern maszkulinitás felé kacsintgatnak. 

Jogosan érheti vád az Axe-t, amiért végtelenül egydimenziós marketing stratégiával próbálják megfogni a célközönséget: fújd be magad, fürödj vele és akkor biztos felszedsz valakit. Ez annyira beleégett mindenki agyába, hogy amikor 15 évesen, furcsa helyeken, olcsó piákat iszogatva feltűnt egy haverunk, akiből dőlt az Axe Africa/Vice/Shock, tudtuk, hogy az illető komoly szándékkal „csípte ki” magát ennyire (ugye ilyenkor még nem beszélünk parfümről, ráadásul a férfiak közt ez mind máig egy kényes, tabutéma), és hogy az este hátra lévő részében kangörcsös varjúként fog minden lányra rá tapadni, akivel csak összefut.

Csakúgy, mint az Old Spice (vagy más, első sorban férfiakat célzó márka), az Axe reklámjai is sztereotipikusan közelítették meg a férfiasság mibenlétét. Legyél izmos, szedj fel lányokat, verekedj medvékkel, szedd fel az összes nőt, vágj fát, csajozz rengetet, mert ez a legfontosabb.

Legalább is úgy néz ki, egészen idáig.

Ugyanis az Axe „Find Your Magic” kampánya, ha nem is gyökeresen, de 95%-ban elveti ezt a status quo-t.

Ez egyszerűen annak az oka, hogy az Axe rájött, 2016-ban nem minden férfi kockás inges, bro-kultúrába beágyazódott, beerpongon edzett, fingós-szexes poénokon szakadó tuskó, sőt egyenesen szembe is fordulnak ezzel.

„A férfiak, sőt kimondottan a fiatal férfiak, ma már baromságnak tekintik ezeket a sztereotípiákat, és nem hajlandóak az előző generációk férfiképeihez képest meghatározni magukat” mondta el Matthew McCarthy, az Axe senior marketing directora.

A 72andSunny Amsterdam által készített kampány ennek értelmében azt próbálja sulykolni, hogy mindegy hogy nézel ki, milyen hiányosságaid, erősségeid vannak, próbálj meg mindenből előnyt kovácsolni, mert mindenki egyedi, értékes, meghatározó, etc., közben pedig végig olyan mintha, inkább egy H&M reklámot néznénk, mintsem egy nemrég még izmozós, férfi dezodor márkáét. Ja, és persze ott van azért, hogy „szerezd meg A Csajt” is, merthogy ez még mindig cél, de már nem minden elé helyezendő princípium.

Ez természetesen nem új, mert ma már szinte az összes image kampány próbál valamilyen individualista hozzáállást közvetíteni, de ettől függetlenül érdekes újrakezdési kísérlet. Érdemes lehet az Old Spice új, még mindig viccezős, de már kevésbé tesztoszteron szagú kampányával is összehasonlítani.

via Co.Create

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat