Megnyitotta pesti kapuit a sokat bántott GAP!

"Megérkezett hazánkba is a világ egyik vezető méregkeverője a GAP!" - írta magyar weboldalán a Greenpeace, akik egy provokatív transzparenst is kifüggesztettek a WestEnd oldalán lévő GAP reklámra.

Augusztus 21-én este nyitotta meg  kapuit Magyarország első GAP márkaboltja a WestEnd-ben, majd augusztus 22-én a második, az Árkád bevásárlóközpontban. A GAP, bár mostanáig derogált neki Budapesten boltot nyitni, most mégis úgy tűnik, hogy örül nekünk. (A GAP-et San Fransisco-ban alapították 1969-ben, akkoriban csak farmert és bakelitlemezeket kínáltak. Az amerikai ruhamárka sokáig mindössze négy európai országban kínálta a holmikat.) Nem is csoda, hiszen az évtizedekig tartó megállíthatatlan terjeszkedés után most egyre szűkül a ruhapiac. Európában például nem egy GAP üzlet szűnt meg.

Ezt a tendenciát erősítette a 2007 őszén kirobbant, a GAP nevéhez fűződő gyerekmunka botrány (Egy indiai beszállítójuk úgy dolgoztatott gyerekeket Új-Delhiben, mintha azok a rabszolgái lettek volna.), de az sem tett jót a márka image-ének, hogy idén tavasszal visszautasította a Biztonsági Egyezményt, mely a bangladeshi ruhagyárakban dolgozók biztonságát szolgálta volna. (Az egyezmény egy ilyen gyár összeomlása után született. 1127 ember halt meg. A H&M, Marks & Spencer, Tesco, Primark, Zara, Mango, Benetton, Calvin Klein és Tommy Hilfiger mind aláírta. A Wal-Mart, szintén visszautasította. A GAP nem volt köthető a katasztrófához.)  

De nem csak üzletpolitikájuk miatt kerültek nehéz helyzetbe a GAP vezetői. A Greenpeace civilszervezet évek óta küzd a "divat méregtelenítéséért". A szervezet kimutatásai szerint "a cég ruháiban is megtalálhatóak azok a veszélyes vegyi anyagok, melyek a környezetbe kijutva hormonzavarokat okozó anyagokká bomlanak.(...) A tavaly vizsgált GAP termékek 77 százalékában volt kimutatható káros hatású nonilfenol-etoxilát. Eszerint a káros anyag használat a GAP ruhagyártása során nem egyedülálló eset." A magyar Greenpeace GAP-ről szóló,"Megérkezett hazánkba is a világ egyik vezető méregkeverője a GAP!"- című sajtóközleményét itt olvashatjátok.

A fenti állítások miatt a Greenpeace hazai csapata úgy döntött, hogy hadat üzen az amerikai ruhamárkának és a WestEnd oldalán lévő GAP óriásplakáton támad. Augusztus 21-én (az első bolt megnyitójának napján) aktivistáik egy "Time to detox" (Ideje méregteleníteni) feliratot függesztettek ki a reklámra. A detox szót nagyon kifejezően kínai írásjelekként jelenítették meg, utalva az ázsiai botrányokra és a környezetszennyező gyárakra. Egyébként nem csak a Greenpeace számára fontos a ruházati cégekkel való küzdelem, a free2work.org aktivistái ezt a kimutatást végezték.


(MTI fotó: Kovács András)

Ilyen múlttal vajon mire számíthat itthon a GAP? Elképzelhető, hogy a vásárlók előnyben részesítik majd az itthon már réginek és töretlenül népszerűnek minősülő ruhamárkákat, mint a H&M, a Zara vagy Mark & Spencer, akik image-üket is ügyesen megóvták az egyezmény aláírásával. A fent említett márkákat a Greenpeace is támogatja, hiszen azok már méregtelenített ruhákat árulnak. Vajon mennyire félnek majd a magyarok a "ruhamérgezéstől"? Sokan már évek óta epekedve várták a GAP üzletek nyitását, őket sem a magas összegek sem más nem tántoríthatja el a folyamatos vásárlástól. De elegen vannak? A 2008-ban kezdődő válság óta a magyarok többsége spórol, a ruhán is. (Legszívesebben élelmiszert, háztartási kellékeket vásárlunk azóta.) Kezdetben tehát nagy lehet az újdonság varázsa, de kérdéses mekkora lesz a GAP sikere Budapesten hosszútávon.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat