Megszabnák az alkohol minimális árát az írek

Túl sok fiatalkorú iszik alkoholt az országban. A minimáláraktól azt remélik, a diákoknak nem futja majd annyi italra a zsebpénzükből, mint eddig. 

Az írek eddig is nagy ivók hírében álltak, nincs tehát miért csodálkozni azon, hogy sok fiatalkorú fogyaszt rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt Írországban. Ezt a tendenciát megállítandó egy tervezetet nyújtottak be, mely az alkoholtartalmú italok minimális árát határozná meg. Azt, hogy mennyibe kerülhet majd egy-egy ital, a grammonkénti alkoholtartalma alapján szabnák meg. Félnek ugyanakkor, hogy a szabályozás eredményeképp túl nagy fogyasztói árkülönbségek alakulnak ki, ezért egyeztetések folynak az észak-írországi hatóságokkal. (Szeretnék elkerülni a nagy árkülönbségek miatt kialakuló alkohol-turizmust.)

A tervezetben szerepel az alkohol és a reklámok kérdésköre is. Ha elfogadják a mostani tartalmával együtt, akkor Írországban este 9 előtt nem lehet majd sört, bort és whisky-t hirdetni. A mozikból szintén kitiltanák az alkoholos italmárkákat, legalábbis azon filmek elől, melyeket 18 éven aluliak is megnézhetnek. A boltokban pedig kötelező lesz teljesen elkülönített helyen kínálni az ilyen termékeket. Korábban azt is meg akarták tiltani, hogy az alkoholos italokat kínáló márkák és az azok mögött álló vállalatok sporteseményeket, csapatokat szponzoráljanak. Ettől azonban egyelőre elálltak, nem tudták ugyanis felmérni, ennek milyen hatásai lennének a sport-szponzorációra. Döntésük értelmében 2020-ban térnek vissza a kérdéshez, addig csak egy ezzel foglalkozó munkacsoport fog működni. Ők készítik el a szponzorációs kérdésről a hatástanulmányt. 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat