Metrókocsikat díszítenek a MOME végzett hallgatóinak diplomamunkái

Budapesti metróvonalak szerelvényeiben nyílt kiállítás Jövő/Jelen címmel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak a városi élet ihlette alkotásaiból.

Egészen pontosan a kettes, hármas és négyes metró kocsijaiban futhatunk bele a MOME és a Pro Cultura Urbis Közalapítvány közös kiállításába, amely 31 fiatal művész városi élettel kapcsolatos illúzióit és gondolatait hivatott bemutatni. A Jövő/Jelen címet viselő extrém környezetbe helyezett tárlaton az egyetem utóbbi években végzett hallgatóinak diplomamunkái tekinthetők meg.

A megnyitót szeptember 15-én tartották a Stadionok metrómegállóban, amelyen Csomós Miklós főpolgármester-helyettes elmondta, ezt a kiállítást több százezer ember láthatja majd naponta a metró forgalmából adódóan, így nem csak az alkotások, hanem azok a fiatal művészek is bemutatkoznak a nagyközönség előtt, akik Budapestet alakítják majd a jövőben.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy a budapesti metróvonalakat naponta nagyjából 1,3 millió ember használja, így ez a kiállítás lehet az egyik leglátogatottabb a következő hónapokban. Az már más kérdés, hogy ez semmit nem jelent, hiszen az emberek nem azért szállnak metróra, hogy művészeti alkotásokkal ismerkedjenek, bár valószínűleg nem rossz dolog, ha van mit bámulni munka után, hulla fáradtan, a Batthyány és az Örs között.

Az egyetem rektora, Fülöp József is kifejtette véleményét a kiállítással kapcsolatban, mely során azt hangsúlyozta, "hogy az utazóközönség a bemutatott terveken keresztül megtapasztalhatja, hogy a dizájn, mint kifejezési forma, sokkal többet takar annál, mint amit a napi szóhasználatban gondolunk erről: nemcsak luxustermékeket közvetítő plusz hozzáadott érték, nemcsak felületeket kezelő esztétikum, hanem egy olyan gondolkodási rendszert is magában foglal, amely egy város életének, élhetőségének meghatározásában is elsődleges szerepet játszik".

A kiállítást szeptember 15. és november 15. között lehet elcsípni a már említett vonalak szerelvényeiben.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat