Mi a teendő, ha a gyerek megunja a játékait?

Nem a szemeteszsák a legjobb alternatíva. Inkább építsünk belőlük még nagyobb játékokat!

Jó, nem teljesen ugyanez jutott eszébe az e cikkben szereplő brit apukának, de valami hasonló. Robert Bradford festőt néhány éve a munkából hazatérve ihlette meg egy doboz, melyben a gyerekek rozzant, leselejtezett játékai nyerték volna el végső nyughelyüket. A főleg installációk készítésében utazó Bradford elámult a színek és formák változatos kavalkádján, és azonnal gondolkodni kezdett, hogyan, milyen műalkotásban lehetne őket felhasználni. Nem volt idegen tőle az sem, hogy valami régi, lehasznált dologból alkosson, hiszen korábban is szívesen választott olyan anyagot, amelyet az időjárás tépázott meg vagy az ember koptatott el.

Arra a végeredményre jutott, hogy a legjobb az lenne, ha félelmetesen nagy állatokat és embereket építene belőlük. Igen ám, de ehhez egy megfelelő módszerre is szüksége volt, hiszen a játékok maguktól nem állnak össze egy nagy egésszé. Két kudarcba fulladt építőtechnika kipróbálása után, Bradford meglehetősen frusztrált állapotban egy hatalmas csavart igyekezett átdöfni egy csomó játékon. Működött. Azóta ezt a felnyársalós technikát használja.

„A játékok maguk érdekelnek engem, mint szobrocskák, amiket ismeretlen és elismeretlen művészek készítettek. Általában absztrakt módon használom őket mint formákat, hogy felépítsek egy izmot, csontot, egy külső vagy belső szervet, de minden emberi tevékenységet is meg lehet idézni velük, olyat, amit szeretünk, és olyat is, amit gyűlölünk. Azt is bemutatják, hogyan halad a történelem a divat területén, hiszen egy rövid ideig gyakran látjuk őket a médiában, de aztán mindenki elfelejti őket. A gyerekek is” – mondja műveiről Bradford.

A közönség reakciója általában nagyon pozitív, Bradford elmondása szerint a kiállításaira érkező gyerekek gyakran nagy boldogsággal rángatják oda szüleiket egy-egy szobor elé, mert felismerik valamelyik játékot, amivel régen, kisebb korukban játszottak. Hozzátette azt is, az újrahasznosítás nem volt központi kérdés nála, ez egy kellemes velejárója munkáinak.

Képgaléria:

 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat