Mi az: rózsaszín, mégis sokkoló?

Összegyűjtöttük az elmúlt évek legkedvesebb és legprovokatívabb mellrák ellenes kampányait a nagyvilágból és kishazánkból. Videók. Print. Közterületi megoldások.

Noha hivatalosan október a mellrák elleni küzdelem hónapja, mi mégis úgy döntöttünk, készítünk egy összeállítást a betegséggel kapcsolatos kreatív, sokszor hátborzongató kampányokról. Ahogy arra már a címben is utaltunk, alapvetően kétféle típusuk különböztethető meg. A nőiességet és harmóniát sugárzó, prevenciós céllal készült "rózsaszín" hirdetések, illetve a hasonló okból született, ám sokkoló, meghökkentő, lesújtó társaik, melyek a betegség súlyosságát is igyekeznek bemutatni. A most következő felsorolásban szép számmal találtok majd mindkettőből.

Kampányvideók:

Az alábbi videóban Chrissy Amphlett legendás, 1990-ben született "I touch myself" (Megérintem magam) című dala hallható kissé átdolgozva. A kisfilm és a sláger mostanra afféle mellrák ellenes himnusszá nőtte ki magát, ugyanis az énekesnő tavaly április 21-én mellrákban hunyt el. Egyik utolsó kívánsága az volt, hogy e szerzeményét használják a betegség ellen folytatott küzdelemben. Így is lett.

Ez a tavalyi kisfilm Izlandon készült az októberi kampányok részeként. Egy helyi szervezet tagjai festékes vödröket ragadtak, és egy teljes szakaszt rózsaszínre festettek az autópályából. Vajon mi volt a céljuk vele? A légifelvételek megmutatják.

Ez az új-zélandi szervezet 2009-ben meghökkentő videót forgatott. Ebben az látható, amint egy csomó teljesen felemészti egy békés család mindennapjait. A legsokkolóbb az egészben, hogy a daganat a szemünk előtt nő egyre nagyobbra és nagyobbra, miközben látjuk, a család észre sem veszi. Remek ötlet arra, hogyan mutassuk be, milyen fontos időben felfedezni az elváltozásokat. A kampányhoz közterületi installációk is tartoztak, egy város utcáin kisebb-nagyobb daganatokat helyeztek el a reklámszakemberek az ott lakók döbbenetére.

Vannak kissé félresikerült vagy nehezen emészthető próbálkozások is a kategóriában. Ilyen például annak a valós terméknek a reklámja, melyet egy mellrák ellenes alapítvány dobott piacra. A "Mellenőrző szappan" nem csak az egészségünkre van jó hatással, hanem a szexuális életünkre is.

A BBC is készített már meglepő mellrák ellenes kampányt. Ebben a sajnos nem beágyazható videóban egy idősödő színésznő látható, amint melleket ábrázoló táblákat cserélget maga előtt. Alatta ő is meztelen. De ne aggódjatok, nem az a vége, amit hisztek, ellenben okosabbak lesztek tőle. Katt ide!

Brazíliából indult ez a graffitikkel kommunikáló kampány, amely hamar elterjedt a környező országokban, sőt néhol Európában is. A projektben résztvevő utcai művészek azt a feladatot kapták, hogy fessenek félmeztelen női alakokat a falakra. Miután ezzel megvoltak, az aktivisták végigjárták őket, és a mellrák veszélyeire figyelmeztetve ragasztóval és ecsettel "eltávolították" egyik mellüket. Érdemes megnézni a videóban a járókelők arcát, teljesen le voltak döbbenve. Ezzel célt is ért az ötlet.

Férfi olvasóink nagy kedvence lesz a következő, szintén nem beágyazható videó, melyben gyönyörű és formás női mellek láthatók. Nem árt azonban az üzenetre is oda figyelni: "Ha szereted a melleket, törődj velük!" A kampány Chile-ből származik.

Most jöjjön talán mind közül a legmegrázóbb kampányvideó, melyben egy rúdtáncos mutatja meg bájait. A film 2007-ben készült és rengeteg embernél kiverte a biztosítékot. Reméljük azért az üzenet átment.

Az NFL amerikaifutball-szövetség már jó néhány éve maga is aktívan részt vesz az októberi mellrák ellenes megmozdulásokban. Olyannyira, hogy ebben az időszakban a meccseken vagy a pom-pom lányok, vagy maguk a játékosok viselnek rózsaszín öltözéket. Sőt az NFL webshopjában ilyenkor rengeteg rózsaszín holmi közül válogathatunk, melyek árát a szövetség teljes egészében jótékony célokra ajánlja fel.

Végül, tizedikként egy rövid, de annál hangulatosabb hirdetés, melyben művészien mutatják be, hogyan szabadul meg a betegségtől egy rákos nő, így kérve segítséget az emberektől a számukra. A videót a Saatchi & Saatchi készítette.

Print kampányok:

Szavakkal nehéz leírni mennyire ötletes és érdekes plakátok léteznek a témában. Képgalériánkban például a testfestéstől kezdve, a mellvizsgálatot végző törésteszthez használt bábun át, a csomókeresésre ajánlkozó jóképű ázsiai férfin keresztül minden van. A képek közt szerepel egy teljes fotósorozat is, mely három évvel ezelőtt született. Ezeken a képeken mindenki a gatyájába vagy a melltartójába nyúl. A provokatív fotókat Iggy Pop egy hasonló fotója ihlette

Közterület:

2006-ban a szomszédos Romániában készített különleges kampányt az AVON. A metróállomások üléssorain található székek egyikét rózsaszínre cserélték, melyen egy önvizsgálatra felszólító szöveget is elhelyeztek.

Magyarország:

Hazánkban évek óta megrendezik októberben az Egészséghíd nevű rendezvényt, melynek során nők százai vonulnak át a rózsaszínben tündöklő Lánchídon, magukon viselve a mellrák elleni küzdelem szimbólumát, a rózsaszín szalagot. Az esemény arcai: Ungár Anikó, Detre Diána és Sebestyén Márta is. Természetesen az AVON nálunk is aktívan küzd a betegség ellen, akárcsak Romániában. Tavaly nyáron például meztelen próbababákat helyeztek el az Andrássy úton, és arra kérték a járókelőket, hogy fotózkodjanak velük, majd posztolják a Facebookra. A babákon hírességek üzenetei voltak olvashatók. Ugyanezeket a próbababákat aztán decemberben művészek segítségével újrahasznosították és elárverezték. Az értük kapott pénz a rákellenes alapítványoké lett. Végül, de nem utolsó sorban ki ne emlékezne, főleg az urak közül, hogy Dobó Kata és Szinetár Dóra is levetkőzött a jó ügy érdekében. Előbbi nem is egyszer.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat