Mi ez a tánc, fiatalok?

Ma van a tánc világnapja, ennek örömére összegyűjtöttük nektek az elmúlt egy-két év legjobb táncos reklámjait. 

A világnapot 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják. Az idei világnap nemzetközi üzenetét Mourad Merzouki fogalmazta meg. A francia táncos-koreográfus a tánc erejét, a kultúra társadalomegyesítő képességét kiemelve arra szólít fel, hogy ne hagyjuk, hogy bárki csak bizonyos, előre kiosztott szerepek eljátszására kényszerítsen minket, hanem próbáljunk szerencsét és vállaljunk kockázatot. "Próbáld meg, és ha nem sikerül, akkor kezdd újra, de legfőképpen, táncolj, és ne hagyd abba a táncot!" - hangsúlyozza Mourad Merzouki.

A világnap magyarországi üzenetében Timár Sándor arra hívja fel a figyelmet, hogy tánc a népek, kultúrák szerves függvénye, a mindenkori történelmi idők kifejezője. Minél több táncot ismerünk meg, annál közelebb kerülünk a világ valóságához: "Az ember élete a világmindenség rendjében nagyon rövid. Ezért nagyon fontos, hogy a mozgás művészete, a többi művészeti ággal karöltve, jelen legyen az ember mindennapi életében és széppé tegye azt."

Különféle programok várnak egyébként ma minden érdeklődőt, lesz gálaest a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetségének szervezésében, az Uránia pedig a világhírű brit koreográfus és rendező, Matthew Bourne Hattyúk tava-adaptációjának felvételét tűzte műsorára. Csajkovszkij klasszikusának extravagáns modern feldolgozásában a kortárs balettművészek legjava szerepel: Richard Winsor táncolja a Vezérhattyú/Idegen szerepét, Dominic North a Herceget, Nina Goldman pedig a Királynőt.

A kis ismeretterjesztés után pedig jöjjenek kedvenc táncos reklámjaink. Szerkesztőségünk egy emberként rajong ezekért, ezért hűséges olvasóink már találkozhattak az alábbi zseniális videókkal, de senkinek nem válik kárára, ha még egyszer (sokszor) megnézi őket.

Elsőként itt van a Puma Dance Dictionary-je, azaz Táncszótára tavalyról – ügynökség: Grey London.

Ezt a vonalat folytatva szintén Puma, szintén Dance Dictionary, szintén Grey: Shakespeare Hamletjével. 

Details make the Difference - Sony Xperia Z2 reklám a londoni (imádom az angolokat!) adam&eve/DDB-től. 

Tánc-ábécé a Dieseltől – véleményem szerint a műfaj legjobbja.

Ráadásként pedig itt vannak a dél-koreai lánykák, akik Dvořák 9. szimfóniájára rázzák a feneküket indokolatlan helyeken. 

Végezetül a már tiszta Bérczesi Robi, illetve a hiperkarma (egyik) örökigazságával szeretnék mindenkinek boldog tánc világnapját kívánni: „Az, aki táncol, az nem te vagy, te maga a tánc vagy”.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat