Mi lesz a Sanomával?

Egy ideje már pletykálnak a Sanoma Media Budapest eladásáról. Most a Marketing és Média online röpítette fel a lehetséges vásárlók neveit.

Hónapok óta forog közszájon, hogy a finnországi anyacég a Sanoma Media Budapest, az ország egyik legnagyobb kiadóvállalatának eladását tervezi. A Marketing és Média online információi szerint most a Deloitte készített egy befektetői ajánlatot, amit számos médiacég is megtekintett már. Köztük ott van a Lapcomot megvásárló és a Borsot kiadó Kurens Press Media Kft., a Magyar Telekom és a Telenor.

A legkomolyabb érdeklődőnek azonban az a Burda International tűnik, ami nemrégiben felvásárolta a romániai Sanoma Hearst kiadót. Ráadásul az ő regionális igazgatójuk az a Margaret Ann Dowling, aki korábban a Hearst Sanoma Kft.-nél is dolgozott, azaz kiválóan ismeri a magyarországi piacot. Ez a tranzakció egybeillene a Burda International regionális terjeszkedésével, illetve a Sanoma kivonulási stratégiájával is.

Felmerül viszont a kérdés, hogy milyen formában adják el a leányvállalatot. A Sanoma jelentős befolyással bír a nyomtatott magazinok piacán, van két tévécsatornájuk és egyedülállóan erős az online portfóliójuk is. Amennyiben ezeket szétdarabolnák, valószínűleg nagyobb érdeklődésre lehetne számítani - a Telenor és a Magyar Telekom valószínűleg inkább az online portfólióban érdekeltek, de a két nagy kereskedelmi tévécsatorna érdeklődését is felkeltheti a Sanoma tévés részlege. Ami meglepő, hogy a meghiúsult Axel Springer-Ringier fúzió résztvevői még nem merültek fel vásárlóként, pedig úgy tudjuk, hogy az online portfólióra ott is lenne igény.

Természetesen mindez nem Magyarországon történne 2013-ban, ha nem jelenne meg "egy kínai, a hazai kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló médiacég is". 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat