Mi lett veled, ambient?

Ejtsünk gyorsan pár szót az ambientről, ha esetleg nem lenne mindenkinek tiszta, hogy mi fán terem. Röviden összefoglalva, olyan hirdetéstípus, amely főleg a közterületi kampányok során használható, de a legfontosabb jellemzője, hogy nem szokványos módon és/vagy formában közli az üzenetet. Meghökkentő, némely esetben megbotránkoztató, de mindenképpen kreatív módon használja fel a minket körülvevő, különféle környezeti elemeket. 

 

A világ megannyi (nyugati) országában az ambient típusú reklámok lassan olyanok lesznek, mint idehaza az óriásplakátok. Nem állítok valótlanságot, ha azt mondom, hogy több kreatív ambient megjelenéssel kellene foglalkozniuk a hirdetni vágyóknak. Miért is?

A szabadtéri reklámeszközök nagy előnye, hogy – szemben a TV-reklámokkal – elég nehéz elkapcsolni róluk, vagy a bannerekkel ellentétben akkor is észrevesszük, ha az orrunk előtt van. Sokan lebecsülik az ilyesfajta hirdetési módot, mégpedig arra hivatkozva, hogy az emberek rohannak, nincs idejük nézelődni. Mekkorát téved az, aki csak emiatt nem hajlandó az ambient eszközökbe invesztálni! Tény, hogy meg kell csillogtatni a kreativitásunkat, de hatalmasat tarol egy jól elcsípett kihelyezés. Vírus módjára szaporodhat a megosztások és Facebook-posztok száma, még jobb esetben PR-megjelenéseket szül és a WOM erejét sem szabad lebeszélni. 

Manapság, amikor minden "always online" folyik, egy ilyen hirdetés percek alatt eljuthat bárkihez, és nem mellékesen minimális költségráfordítással. Idehaza vajon miért csak a sablonos megoldások érik meg a megvalósítás pillanatát? Ideje biztosítani a minőségi reklámokat a kiéhezett hazai fogyasztóknak!

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat