Mi van az olaszokkal?!

A legújabb First World Problem a D&G alsónadrágban feszítő Szent Sebestyén egy tűzfalon. 

Az elmúlt hónapokban meglepő mértékben növekedett „az olasz felháborodások” száma, csak úgy kapkodom a fejem. Volt a történet a vatikáni Szuperpápa-graffitiről, amit el is tüntettek, aztán jött a gépfegyveres Dávid-szobor, szintén komoly szankciókkal, végül pedig Firenze ellenérzéseket kiváltó új logója. Az olaszok valószínűleg maguk sem tudják pontosan, hogy mi is a korreláció a 21. század, megújulás, modernizáció és a klasszikus, régi értékek fogalmai között.

Amíg viszont eldöntik hozzáállásukat a kérdéskörhöz, egy kívülálló számára AKÁR a „meglehetősen szórakoztató” kategóriába is sorolható viták parázslanak fel. Az indulatok központja most éppen a dél-olasz Racale nevű kisváros, ahová a közelmúltban olasz és külföldi utcaművészeket hívtak, hogy alkotásaikkal feldobják a városképet. Így történhetett, hogy egy Ozmo nevet használó művész egy hat méter magas Szent Sebestyént festett egy tűzfalra – D&G márkájú alsónadrágban. A kép ráadásul Andrea Mantegna olasz festőnek a Louvre-ban őrzött, 1481-es Szent Sebestyén-festményét utánozza. A másik apró különbség az alsónadrágon kívül, hogy a falfestményen a Szent Sebestyén testét átfúró nyilak mellett a találatért járó pontszám is fel van tüntetve.

Amúgy a művész természetesen a mai épületek falán látható reklámokat szerette volna kifigurázni, de az elmés parafrázis nem hatotta meg Racale lakosait, akik szerint maradhat a kép, csak törölje az alsónadrágot (höhö) és a szentet megalázó pontszámokat. Hát igen, azért csak óvatosan ezzel a művészi szabadsággal! 

(Az igazából Gionata Gesi nevű művész munkáit itt lehet megtekinteni.) 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat