Miénk itt a tér

A régi Zöldpardon helyén önálló kezdeményezésre gördeszkapark épül. Ezek is világot jelentő deszkák, csak másképp. 

Újbuda honlapja adott hírt arról, hogy az önkormányzat és a gördeszkások között hallgatólagos megegyezés történt: a deszkások szabadon használhatják az üresen álló területet addig, amíg nem születik döntés a sorsáról. Sajnos szokatlan rugalmasság ez a városvezetés részéről, de bizakodásra adhat okot. A tér jelenleg (önkormányzati értelemben) kihasználatlan, ellenben addig a srácok a deszkáikkal tudnak hol gyakorolni. Önmaguk alakították ki a pályát, ők tartják rendben, ők gondozzák. Egy ilyen üzlet mindenkinek kedvező.

Igazából külföldön a deszkások számkivetett nemzetsége már nem is annyira számkivetett. Sőt, már a Skateable Art fogalma is kialakult. Ennek célja, hogy a városi terekben olyan művészeti alkotásokat helyezzenek el, amelyek a gördeszkások számára megfelelő terepet biztosítanak. Tehát ezek a skateparkok azon túl, hogy teljesítik funkciójukat, esztétikai élményt nyújtanak, így a köztéri művészet definíciójába is beleférnek.

A köztéri művészet meglehetősen szerteágazó. Egy parkban felállított szobortól vagy egy falfirkától a művészeti performance-on át számos művet tekinthetünk a részének, amennyiben a művészeti munka vagy esemény a nyilvánosság bevonására törekszik, valamilyen közügy felvetésére vállalkozik, és a köztérben kerül megvalósításra, vagy ahhoz a nyilvánosság hozzáférhet. Célközönsége alapvetően nem a művészet hivatalos fórumait látogató közönség, hanem a mindennapok járókelője, de alapvetően művészek bevonásával vagy inspirálására jön létre.

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat