Miért lett sárga és ovális minden?

Felületes hatástanulmány a Minion-őrületről.

„A Minionok tagadhatatlanul imádni valóak, mivel a nagy szemeikkel és a zömök, kerek testükkel a kisgyerekeket és a babákat juttatják az eszünkbe” mondta el Scott Thompson, a Brand Union designere a Digidaynek.

2015 van, és a Minionok (Minyonok, tudom is én) átvették az uralmat a Világ fölött. Ez nem vicc, hanem tény: a 3. animációs film után gyakorlatilag nem telik el úgy nap, hogy ne jönne szembe egy bárgyún vigyorgó, nagyfogú, védőszemüveges, sárga alak: vagy online, vagy az utcán, vagy tic-tacos dobozban.

Mert a brandek is sorban felhúzzák a farmer kezeslábast, és bátran dobnak piacra valamilyen Minion-témájú terméket, gyakorlatilag kockázat nélkül. Hogy miért? Mert tudják, hogy elképesztően sokat fognak vele kaszálni, és mindenki szereti a Minionokat:

Mi a titkuk? Vérmágia? Telepatikus elmeirányítás?

Dehogy, csak bot egyszerű az összes!

A Minionok könnyen megközelíthetőek és felismerhetőek, nincs bennük semmi fenyegető, mégis egyedi módon adaptálhatóak, nagyon sok réteget megszólítanak, mindezek mellett képtelenek az érthető kommunikációra, de tulajdonképpen senkit nem is érdekel, mit mondanak, és a viselkedésük is annyira egyszerű és expresszív, mint egy csapat boldogan játszó kiskutyáé – hát komolyan, ki ne szeretné a boldogan futkározó kiskutyákat?  Röviden: ezek a humoros, kaotikus lények a „világ legtökéletesebb teremtményei”.

Mégis az internet kitermelt magából egy viszonylag vastag ellenálló réteget is, akik az éj leple alatt bujkálva, online páholyokban áldozzák a sikátorokban elfogott Minionokat, ettől remélve a banán-béklyó végleges megszűnését. Vagy csak simán csúnyákat tweetelnek róluk. Ugyanis a Minionokról szóló tweetek 40%-a erősen negatív hangvételű:

Sőt, vannak, akik nem rejtik véka alá a bennük forrongó agresszivitást sem:

Sajnos egyelőre több a kérdés, mint a válasz: Mik ezek, és honnan jöttek? Valóban a társadalmat szétromboló, apró apokaliptikus angyalok? Vagy csak pusztán a 21. századi komédia, prototipikus, humoros ösztönlényei? A legjobb dolog, ami a világgal történhetett? A brandek soha ki nem fogyó aranybányái? Egy globális szatíra részei, amit a gyűlölettől és a boldogságtól sokan nem tudnak észrevenni? Békével jöttek, vagy ártani akarnak?

Biztos, ami biztos valamilyen formában egy ideig még velünk lesznek, és talán a legjobb magatartás, a békés, távolságtartó együttélés gyakorlata.

(a Digiday cikke nyomán)

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat