Mik a vezető social media platformok a digitális marketingben?

Najó, ez elég egyszerű, de miért?

2015 van és jelenleg a közösségi média a m i n d e n. Minden nagyon szósöl, mindenhez a szósölön keresztül lehet hozzáférni, sőt még talán az is egyre közhelyesebbé válik, hogy ha nem vagy fent egy-egy közösségi oldalon, nem is létezel igazán. És az ilyen típusú oldalak gombamód szaporodva, újra és újra versenybe szállnak a felhasználószámért – több-kevesebb sikerrel.

Az óriási embertömegeket megmozgató oldalak viszont nem csak arról szólnak, hogy kinek született kisbabája, mik voltak a legviccesebb Vine-ok a héten, és hogy mi éppen a legmegindítóbb idézet. Itt bizony komoly reklámpénzek mozognak. A kérdés az, hogy ez jó-e vagy rossz-e. A válasz nem olyan egyszerű: sokak szerint jó, mert új lehetőségeket nyújt, és új ötletekkel lehet megszólítani széles bázisokat, sokak szerint viszont nem, de azt is elhamarkodott lenne állítani, hogy belátható időn belül a közösségi oldalak ki fognak kopni a köztudatból, és ezzel együtt a digitális reklámpiacból.

De most még itt vannak, és bizony oroszlánrészt vállalnak az előbb említett szegmensből.

Mi a négy vezető cég és mit tudnak?

Snapchat

Mindenki – de leginkább a tinédzserek – kedvenc fotóküldözgető applikációja elég szépen kinőtte magát a 2011-es indulása óta. Jelenleg 100 millió felhasználóval és 50 millió dollárnyi reklámbevétellel dicsekedhet.

 • Új funkciók: Az új „sponsored lenses” igazából arra szolgál, hogy brandek a Snapchat felhasználók képein keresztül szponzorálhassák magukat. Ez a felhasználók számára azért jó, mert nagyon klassz, új effekteket húzhatnak videóikra, képeikre – mint például felnagyított szemek, vagy épp szívárványhányás –,  azért a "kis" megjelenésért pedig nagyon sokat fizetnek a cégek.
 • Előny: a Snapchat inkább az egynapos elérésszámok terén dominál, valamint a megbízható adatok hiányának ellenére is olyan "egyszerűen" értékesít, mint mondjuk televíziók.
 • Kihívások: két dolog van, amin a Snapchatnek változtatnia kéne: a horribilis áraik – az oldal akár a mikromásodpercnyi megjelenésekért is díjat számol fel –, illetve a már említett mérési adatok hiánya.

Twitter

A Twitter óta tudjuk, hogy még 140 karakterben is mindenről be lehet számolni, gyakorlatilag azonnal. Jelenleg 316 millió felhasználót és 2.1 milliárdos reklámbevételt tudhat magáénak.

 • Új funkciók: Olyan nagyon újat nem húztak elő a kalapból: Az Amplify-jal bevezették a YouTube-hoz hasonló preroll videókat.
 • Előny: A Twitter még mindig a friss hírek, történések globális melegágya, valamint a legtöbb média influencer is inkább ezen a platformon keresztül kommunikál.
 • Kihívás: az egyik legnagyobb probléma, hogy az oldal elég lassan növekszik, ráadásul 10 felhasználóból 6 úgy gondolja, hogy a megjelenített reklámok irrelevánsak számára. Ráadásul a Twitteren nagyon sok, külső oldalakra mutató link is található, ami egy platformon belül hirdetni vágyó brand számára nem éppen ideális.

Instagram

A képmegosztó közösségi oldal nemrég elérte a 400 milliós felhasználói határt, viszont a reklámbevétele egyelőre 595 millió dollárnál tart.

 • Új funkciók: A platformon nemrég megjelentek az integrált, instan buy gombok, amivel még szorosabbra fűzte anyavállalatával – a Facebokkal – a kapcsolatot.
 • Előny: Egyrészt az Instagram felhasználók a legszenvedélyesebbek, leglelkesebbek az oldallal kapcsolatban, másrészt a platform sokkal elővigyázatosabban válogat a reklámeszközök terén is. Mint egy nagy család.
 • Kihívás: Pont az előbb említett családiasság. A felhasználók zokon veszik, ha egy-egy márka kéretlenül beférkőzik közösségi terükbe.

Facebook

A social oldalak etalonja, a Google egyetlen potenciális vetélytársa, a Facebook már csaknem 1.44 milliárd felhasználónál és 14.3 milliárdos reklámbevételnél tart.

 • Új funkciók: Az új eszközökről nemrég itt írtunk bővebben. Legyen elég annyi, hogy a Facebook már a TV-vel is felvenné a versenyt.
 • Előny: Ezt is kár részletezni: a Facebook jelenleg a legnagyobb közösségi oldal, és még mindig a hirdetők legkézenfekvőbb választása. Jelentős tömegek, és jelentős mennyiségű, mérhető adat – ezek a kulcsszavak.
 • Kihívás: Mivel a Facebook egyre nagyobb szerepet tölt be a jelenlegi kampányok alakulásában, félő hogy egyre kevesebb munkát fog hagyni az ügynökségeknek. Reméljük, ez a tendencia nem csapt át egy kritikus pontba. 

via Adweek 

ReklámKlub Impresszum Médiaajánlat